Инвестират над 13 млн. лв. в 16 проекта в област Видин по Публичната инвестиционна програма на правителството

Средствата ще бъдат вложени в инфраструктурни и социални проекти

министър Десислава ТерзиеваДнес, 19 март, министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева заяви, че над 13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в 16 проекта в област Видин по Публичната инвестиционна програма на правителството, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Изявлението министър Терзиева направи на брифинг след заседанието на Министерски съвет. Тя отбеляза, че с  над 8 млн. лв. се финансират 14 проекта на общините и два на Областна администрация – Видин. Ще бъдат финансирани предимно дейности за подобряване на пътната и ВиК инфраструктура, за обновяване на социални домове, училища и читалища.

По отношение на пътните проекти министър Терзиева отбеляза, че тази година във Видинско ще бъдат ремонтирани близо 30 км републиканска пътна мрежа. Ще бъде инвестирано в изграждането на нова 4-километрова отсечка до бъдещия ГКПП Салаш- Ново корито.  Средствата за тези обекти са осигурени от публичната инвестиционна програма и са на стойност 7 млн. лева. „Ще започнем ремонтите през пролетта. Целта е обектите да бъдат завършени до края на годината”, обясни Терзиева. Тя обърна внимание, че тази година ще се реши един наболял проблем за видинчани. На община Видин правителството осигури 2,7 млн. лв. за основен ремонт на жп надлез по булевард Панония, който от години затруднява движението в града и е проблем.

Министърът посочи, че по линия на АПИ ще се ремонтират близо 14 км от третокласния път Лом – Ружинци – Чупрене – местност „Бялата вода“. Предстои ремонт на 10 км и реконструкция и ново строителство на 5 км от третокласния път Арчар – Извор – Димово – Салаш, който не е ремонтиран от 40 г.

Министър Терзиева обяви, че до един месец започва ремонт на пътя Дреновец- Ружинци. „Лично минах по разбития път. В момента правим изчисления и до 1 месец ще започнем ремонт, за да запълним дупките и да обезопасим движението”, категорична бе Терзиева.

По отношение на обходния път на Димово, регионалният министър информира, че в момента се изготвят нужните проекти. Планирано е строителството да започне през 2015 г., като индикативната стойност е 10 млн. лв.

 

Споделете: