10 общини получиха призове за активност по Оперативна програма „Околна среда”

Кампанията ще продължи с връчване на призове за най-зелен град през декември

За втора поредна година в рамките на Националната кампания „Зелена България“ МОСВ отличи общините, които проявяват най-голяма активност в изпълнението на проектите си по Оперативна програма „Околна среда”.

Церемонията се проведе по време на Осмата годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ на 15 октомври 2012 г. в Пловдив.

Призовете бяха връчени от заместник-министър Ивелина Василева и ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда” Малина Крумова.

В обръщението си към кметовете заместник-министър Василева отчете факта, че изпълнението на проектите е едно сериозно предизвикателство пред общините, но и доказателство за градивно сътрудничество между администрацията и местната власт. „Проектите нямат цвят – те са национални проекти” – подчерта заместник-министър Василева.

Наградени бяха 10 общини в шест категории.

В категорията „Най-добро партньорство между общините в регионалното сдружение за управление на отпадъците по ОПОС” беше отличена община Никопол в партньорство с общините Левски, Белене, Свищов и Павликени.

На община Исперих беше присъдена награда за „най-добре подготвено проектно предложение, представено за оценка”. А за „най-бързо преминал през оценка” наградата беше връчена на община Стара Загора за интегрирания воден проект на града.

Община Габрово грабна приза за „най-оригинално популяризиране на ОПОС”. При получаване на наградата представителят на общината сподели, че освен негативите, които общината търпи по време на изпълнението на проекта – разкопаните улици, се обръща внимание и на положителните ефекти и трайните резултати от реализацията му.

Кметовете на общините Вълчи дол и Попово приеха  подготвените за тях грамоти и почетни монети. Двете общини бяха наградени за „най-добро управление на проект”.

Специално внимание заместник-министър Василева обърна на последната номинация – наградата за кураж. Тя беше присъдена на общините Пирдоп, Провадия и Момчилград за смелостта им да обявят и проведат предварително обществените си поръчки, преди да бъдат сключени договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

През изминалата 2011 г. в рамките на Националната кампания «Зелена България» за най-активна община бяха връчени 9 награди в пет категории.

През тази година кампанията ще продължи с връчване на призове за най-зелен град.  Отличените ще бъдат наградени на съвместна церемония с „Дарик радио” през декември.

Споделете: