С поглед към бъдещето на керамичната архитектура: Wienerberger Brick Award 2020 отличи най-креативните проекти

Рекорден брой участници – 644, 55 държави, 520 архитекти и за първи път официална церемония онлайн

Надпреварата в интернационалният конкурс за керамична архитектура Wienerberger Brick Award 2020 приключи с излъчване на победителите и награди за най-креативните и смели проекти.

9-тото издание на престижния конкурс, който се провежда на всеки 2 години от 2004 г. насам, постави нов рекорд с 644 участници от 55 държави и общо 520 архитекти, представили своето виждане за бъдещето на керамичните материали в архитектурата.

Wienerberger инициира наградата Brick за първи път през 2004 г., за да постави този естествен строителен материал под светлините на прожекторите, демонстрирайки колко вълнуваща, изключителна и модерна архитектура може да бъде използването на тухли.

Wienerberger е домакин на конкурса, но продуктите на компанията не са задължителен елемент и решаващ фактор за участие в него. Във всички издания участници от цял свят представят своите проекти, реализирани с широка гама керамични във всички цветове и форми на различни  производители

Тази година за първи път в историята на конкурса Brick Award 20 официалната церемония по награждаването на победителите беше достъпна за всички регистрирали се през онлайн лайвстрийм.

Иновативните концепции и дръзки проекти, реализирани с керамични материали не само впечатлиха журито, но и сериозно го затрудниха в избора на победители.

„Архитектурата има специфична свързваща роля, която координира връзките между хората и инфраструктурата. В градска среда виждаме нуждата от иновативни подходи, които предоставят креативна атмосфера в строителството на жилищни сгради и офиси.“ – това заяви Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), председател на управителния съвет на Винербергер по време на церемонията.

Модерният и динамичен свят, в който живеем, постоянно налага разнообразни промени и в сферата на архитектурата и затова индустрията трябва да бъде бързо и лесно адаптивна към нов дизайн, материали и разнообразни технически приложения.

Освен завишените очаквания за естетика, архитектурата като индустрия е подложена на постоянно покачващите се технически изисквания и строги регулации относно качеството на използваните материали. На свой ред, енергоефективното строителство и тенденциите към рециклиране, са едни от главните направления, на които днешната архитектура обръща значително внимание.

Като финал на трудното задание, професионалистите в сферата трябваше да имат предвид и тенденциите на пазара и покупателната способност на крайния потребител.

Затова конкурсът Wienerberger Brick Award предостави за пореден път възможност на архитекти от цял свят да споделят своите иновативни концепции с керамични тухли.

„Целта на конкурса е да вдъхновява, да споделя концептуални дизайни и да търси нови и дръзки начини на строителство. 2020-та година отбеляза деветия пореден път, в който Винербергер представя този интернационален конкурс. За тазгодишното издание, Wienerberger Brick Award достигна рекордни цифри – 644 проекта, 55 държави, 520 архитекта!“ – Хаймо Шойх (Heimo Scheuch), CEO Винербергер.

Конкурсът Wienerberger Brick Award 20 раздаде награди в пет категории, един Голям Приз и една Специална Награда на обща стойност от 29,500 €. Категориите в конкурса бяха:

  • “Feeling at home” (11 финалиста)
  • „Living together” (10 финалиста)
  • “Working together” (9 финалиста)
  • “Sharing public Spaces” (11 финалиста)
  • “Building outside the box” (9 финалиста)

Последната категория е пряко съсредоточена върху креативни проекти с поглед към бъдещето, които комбинират иновативни приложения на тухли, използването на нови строителни технологии както и керамична орнаментика по специална изработка.

Журито:

Тазгодишното жури на конкурса се състоеше от 5 международно признати имена в архитектурата:

Арх. Хелиена Гланц (Helena Glantz), урбанистичен дизайн, Швеция

Арх. Тони Гиронес Садера (Toni Gironès Saderra), Испания

Арх. Тина Грегорич (Tina Gregoric), Деклева Грeгорич Архитекти, Словения

Арх. Мете Кюне Франдсен (Mette Kynne Frandsen), Хенинг Ларсен Архитекти А/С, Дания

Арх. Джонатан Сърджисън (Jonathan Sergison), Сегисон Бейтс Архитекти, Великобритания

Победителите:

Един проект особено се отличи от останалите в деветото издание на конкурса и грабна не само Гранд Приза, но и наградата в категория „Sharing Public Spaces” (Споделяне на публични пространства). Това е проектът на Университета в Силезия, Факултет по радио и телевизия с архитекти BAAS arquitectura, (Испания); Grupa 5 architekci (Полша) и Maleccy biuro projektowe (Полша).

Сградата допълва историческата структура на централна улица в град Катовице, който през 19-ти век е известен с мините си за добив на въглища, стоманодобивни заводи, леярни и тухлени фабрики. През 40-те години на миналия век по време на Втората световна война градът е почти напълно опустошен, а красивите стари сгради – разрушени.

Със своя иновативен подход към запазване на миналото на града, архитектите проектират тухлена решетъчна завеса, която обгръща оцеляла през годините скромна многофамилна жилищна сграда, давала някога подслон на миньори.

Тухлената завеса е направена от същия материал като оцелялата постройка от 19-ти век, така че новата магическа сграда на Факултета по радио и телевизия съчетава по забележителен начин историята на Катовице с бъдещето на града.

Архитектите показват чрез своя проект как една сграда в центъра на града може да бъде и иновативна, и в същото време пазител на историческото минало.

Победителят в категорията „Living together” (Да живеем заедно) е устойчивият проект Prototype Village House” на Рафи Сегал (Rafi Segal) и екип от работилници на Масачузетския Технологичен Институт (МТИ).

Къщата е прототип за достъпна акомодация, чиято модерна и ефикасна архитектура е специално адаптирана за местните нужди в Руанда.

Екипът, създал проекта, е изследвал продължително типологията на жилища в региона с идеята да се построят цели села от новия модел малка градска къща като стъпка към модернизацията на страната и изграждането на жилища, напълно съобразени с нуждите на хората в Руанда.

Проектът, спечелил награда в категорията “Feeling at home” (Да се чувстваш като у дома си), е „Iturbide Studio“ на архитект Тайер Маурисио (Taller Mauricio) и архитект Роша Габриела Карийо (Rocha Gabriela Carillo) (Мексико).

Върху 7×14-метров парцел архитектите построяват триетажна тухлена кула, която се състои от три подредени помещения от 28 кв.м. Цялата структура е обградена от северната и южната страна от вътрешен двор. Малката и деликатна конструкция позволява лесно движение из стаите през плъзгащи се панорамни прозорци с размера на стените.

Благодарение на ажурната зидария вътре в помещенията се появява игра на светлина и сянка, която се променя с позицията на слънцето през деня. По този начин студиото е защитено от външния свят, без да бъде напълно изключено от него.

Накратко – „произведение, което преди всичко търси тишина, синтез, непрекъснато, повтарящо се и почти натрапчиво използване на определен материал.“

В същата категория проектът „Can Jaime i n´Isabelle“ от „TEd´A arquitectes“ в Испания бе отличен със Специалната Награда на конкурса.

Тази еднофамилна къща в Майорка е разположена на склона на невисок хълм и представя съвременна интерпретация на класически тип къща с двор. Сградата е с квадратна форма, но без да се налага стриктно и догматично да следва геометрията.

Традиционните къщи с двор обикновено разкриват разнообразни пространства, пътеки, растения, затворени, отворени и покрити кътчета: арки, веранди, тераси. Архитектите TEd’A също използват този модел за своя проект, за да впишат напълно къщата в околния пейзаж: камъните на имота са интегрирани във външните бетонни стени, а със зеления си покрив къщата става част от околния пейзаж.

Строителните материали са прилагани с изключителна точност, така че да се постигне максимално взаимодействие между интериорното и екстериорно решение.

Използването на тухли за изграждането на стените е особено важно поради факта, че се изгражда жилищно пространство, което, използвайки собствените си ресурси, ще развие приятен микроклимат в различни периоди от годината.

В категорията „Working together” (Да работим заедно) журито избра за победител проекта на Градския Архив в Делфт, Холандия на Office Winhov (Холандия) и Gottlieb Paludan Architects (Дания).

Журито определи този проект като изключително ясен и прецизно изграден. Откритият приземен етаж е в голяма степен в съответствие с ролята на архива като обществена сграда – място, където историята на града може да бъде показана и достъпна.

От друга страна, геометричните аранжировки на напълно затворените фасади на зоната на архива създават усещане в посетителите за рафтове с книги: тънки плочи, изработени от сглобяеми бетонни части оформят „рафтовете“, между които на различни дължини стърчат тухлени пиластри, напомнящи на поредица от гърбове на книги.

Сградата напомня на абстрактен скулптурен пасианс – едновременно затворена и все пак напълно достъпна.

Библиотеката Maya Somaiya от Sameep Padora & Associates, Индия, бе наградена от журито като победител в най-иновативната категория на конкурса „Building outside the box” (Изграждане извън кутията), като проектът, който има всичко, което изисква тази категория.

Проектът представлява нова сграда на библиотека в английското средно училище Шри Шарда в Копаргаон, Махаращра. Библиотеката заема тясна ивица земя между съществуващите училищни сгради, земеделски площи и подстанция за електричество. Архитектите са проектирали сграда, която сякаш напълно естествено израства от земята, следвайки извивките на терена.

Сложната форма на покрива е направена и оформена от три слоя 32-милиметрови тухлени керемиди.

Комбинираните криви на тази изящна структура са станали възможни чрез швейцарски 3D процес на компютърно моделиране, който е адаптирал системата за плочкови арки, патентована от Рафаел Гуаставино в Испания и Съединените щати, и тънки черупкови структури на уругвайския архитект Еладио Диесте.

Проектирана с помощта на компютри и все пак ръчно изработена, сградата на библиотеката е създадена на границата между технологичното магьосничество и усещането за естественото.

Нейните леки сводове  доказват, че и най-смелият съвременен дизайн може да бъде реализиран чрез прости и местни материали.

Леките сводове с изумителна форма на сградата доказват, че и най-смелият съвременен дизайн може да бъде реализиран чрез прости и местни материали.

Повече подробности за всички проекти – победители в конкурса можете да видите ТУК!

Още информация за конкурса ТУК!

…………………………………………………..

За Винербергер:

Винербергер е водещ международен доставчик на строителни материали и инфраструктурни решения. Компанията е най-големият производител на тухли в света (Porotherm, Terca) и лидер на пазара за керамични керемиди (Koramic, Tondach) в Европа, както и за бетонни подови настилки (Semmelrock) в Централна и Източна Европа.

В системите за тръби (керамични тръби Steinzeug-Keramo и пластмасови тръби Pipelife), компанията е един от водещите доставчици в Европа. Със своите 201 производствени обекта, групата Винербергер генерира приходи от 3,5 милиарда евро и EBITDA LFL от 587 милиона евро през 2019 година.

 

Споделете: