Започна финалното обществено гласуване в конкурса „Свят, който харесваш“

Най-добрия проект за ниски въглеродните емисии в ЕС ще стане известен през ноември

 

Първият етап от конкурса за най-доброто европейско решение за намаляване на емисиите на парникови газове приключи, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

С конкурса на „Свят, който харесваш“ се призовават най-творчески мислещите граждани от целия ЕС да подложат на изпитание своите иновации за ниски въглеродни емисии, с цел да се отличат най-практичните, икономични и ефективни решения в областта на климата, които да могат да бъдат приложени и в други европейски държави. Сега дойде време да бъде избран победител.

Европейският комисар по действията в областта на климата Кони Хедегор заяви: „Наистина е вдъхновяващо да се видят толкова много иновативни проекти – от нисковъглеродни транспортни решения и дигитални инструменти за улесняване на устойчивия начин на живот до производството на собствена възобновяема енергия от компании, учебни заведения и жилищни сгради. Сега, малко преди началото на гласуването, искам да попитам кои според ВАС са най-добрите решения за създаването на свят, който ни харесва?  Очаквам да отличим най-добрите на церемонията по награждаването в Копенхаген тази есен.“

От 19 юни чрез онлайн гласуване ще могат да се изберат десет европейски проекта, които да преминат в следващата фаза. Тогава тези проекти ще бъдат разгледани от жури с председател Кони Хедегор и то ще избере трима финалисти, които ще бъдат отличени на церемонията по връчването на наградите на „Sustainia“ в Копенхаген тази есен

Един от финалистите ще получи голямата награда – европейски медиен пакет. Победителят ще има възможност да направи професионален видеоклип, който ще показва проекта му и ще получи значителна медийна подкрепа за популяризирането на неговия успешен проект в цяла Европа.

Специално внимание в рамките на кампанията се обръща на България, Италия, Литва, Полша и Португалия. В тези страни проектите на националните победители ще бъдат представени на билбордове по време на национални кампании в столиците на тези държави през есента на 2013 г.

Какво следва?

  • Обществено гласуване на адрес: http://world-you-like.europa.eu от 19 юни до 19 август;
  • Обявяване на националните победители от България, Италия, Литва, Полша и Португалия до средата на септември;
  • Обявяване на трима финалисти и окончателния победител на церемонията по връчването на наградите на „Sustainia – Свят, който харесваш“ в Копенхаген на 7 ноември 2013 г.

 

 

История:

Конкурсът е част от информационната кампания на Европейската комисия „Свят, който харесваш, с климат, който харесваш“, която има за цел да популяризира практически, иновативни и икономични решения в борбата с изменението на климата.

 

 

Споделете: