ФЛАГ ще получи заем от 35 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие

Фонд ФЛАГ ще продължава да подкрепя общините и през новия програмен период

Фонд ФЛАГ ще продължава да подкрепя общините и през новия програмен период

Заемно споразумение на стойност 35 млн. евро подписаха зам.-министърът и председател на съвета на директорите на ФЛАГ Добромир Симидчиев и директорът на Европейската банка за възстановяване и развитие за България Даниел Берг в присъствието на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Средствата ще бъдат получени от Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ. Той предоставя нисколихвени кредити на общини за съфинансиране на техния дял от средствата за изпълнение на проекти по оперативни програми.

За периода на своята дейност фонд Флаг се утвърди като най-търсения и предпочитания от общините финансов инструмент за успешното изпълнение на договори по оперативните програми. Той беше и е единствената възможност за някои малки и средни общини да осигурят своя дял съ-финансиране на проекти, каза министър Терзиева на брифинг след церемонията.

Очаква се през 2014 г. интересът към фонда да бъде още по-голям предвид високия брой договори в процес на изпълнение. Направените прогнози и анализи, наложиха търсене на допълнителен финансов  ресурс. По тази причина беше договорен и нов заем от ЕБВР в размер на 35 млн. евро, допълни регионалният министър.

Прогнозите за плащане по проекти през 2014 г. само по Оперативна програма „Регионално развитие“ са за над 1 млрд. лв. Фонд ФЛАГ съфинансира най-много договори именно по нея. От 2007 г. до момента от фонда са отпуснати кредити по 347 проекта по нея на общо 347 млн. лв., съобщи Десислава Терзиева.

За периода от създаването на фонда до 30 септември 2013 г. са одобрени 557 искания за кредит в размер на близо 539 млн. лв. С тях се подпомага изпълнението на общински проекти на обща стойност над 1.6 млрд. лв., съобщи регионалният министър.

Към месец октомври г. портфейлът на фонда е в размер на 109 млн. лв. с 216 активни кредита. Финансирани са проекти на 182 български общини. По тази причина Фонд ФЛАГ ще продължи да ги подпомага и през новия програмен период, каза още министър Терзиева.

Договореният ресурс ще бъде предоставен на фонда на два транша, уточни зам.-министър Добромир Симидчиев. Първият е в размер на 15 млн. лв. за краткосрочни кредити, които да подпомогнат общините в управлението на паричните потоци. Вторият транш от 20 млн. лв. е за дългосрочни кредити, които са все по-търсени с масовото развитие на по-големите проекти покрай някои оперативни програми.

На въпрос на медиите за цените на винетките за следващата година министър Терзиева уточни: „Засега не се предвиждат промени в цените на винетните стикери за 2014 г.“

Споделете: