Американски инвеститори може и да построят АЕЦ „Белене“

Консорциумът „Глобъл пауър консорциум“ не търси  финансови гаранции от България

Американският „Глобъл пауър консорциум“ има интерес от реализирането на проекта за АЕЦ „Белене“, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Това стана ясно по време на заседание на парламентарната икономическа комисия, в което участваха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и представителят на консорциума Самюел Реди.

Реших първата ми среща с инвеститора да бъде в парламентарната комисия, подчерта пред депутатите министър Добрев. По неговите думи възможността проектът АЕЦ „Белене“ да се реализира като частен е единствената останала възможност. Министър Добрев припомни, че инвеститорът трябва да има готовност да осъществи проекта без дългосрочни договори за закупуване на произведената електроенергия и без държавни гаранции.

Представителят на „Глобъл пауър консорциум“ Самюел Реди заяви, че кандидат-инвеститорът води разговори с НЕК и „Атомстройекспорт“, както и с няколко компании, които да се присъединят към консорциума.

По неговите думи за реализацията на АЕЦ „Белене“ НЕК първо трябва да създаде проектна компания и към нея да бъдат прехвърлени всички активи и пасиви, свързани с проекта. По думите на Реди, консорциумът не търси никакви финансови гаранции от страна на българското правителство. Проектът ще е 100% гарантиран със средства на американски компании, каза той.

Споделете: