България ще приветства по-голяма активност от страна на узбекски инвеститори

Обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Узбекистан

На междуправителствена среща, провела се на 15 ноември, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на външно икономическите връзки, инвестициите и търговията на Узбекистан Ельор Ганиев обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничество между двете страни, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Състоянието на двустранното икономическо сътрудничество и търговия не съответства на възможностите и интересите на България и Узбекистан, каза министър Павлова по време на заседанието. Тя допълни, че очаква взетите днес решения да доведат до подобряване на връзките между двете страни.

България ще приветства по-голяма активност от страна на узбекски инвеститори, заяви министър Павлова и като възможна област посочи туризма заради добрите климатични условия у нас.

Предлаганите от Узбекистан добри възможности за развитие на бизнеса според нея ще спомогнат за укрепване на търговско-икономическото сътрудничество.

Страните се съгласиха, че развитието на инвестиционното сътрудничество е един от факторите за икономически растеж на двете страни и изразиха заинтересованост за по-нататъшното ме укрепване. За тази цел могат да бъдат създадени съвместни производства на териториите на България и Узбекистан.

Узбекската страна потвърди желанието за привличане на български инвестиции в сферата на нефтодобива, фармацията, хранителната промишленост и преработката на селскостопанска продукция, винопроизводството, туризма.

Беше отправена покана към представители на Узбекистан за участие в Международния панаир в Пловдив следващата година. Като алтернатива български фирми могат да участват в техни промишлени панаири и изложби.

По време на заседанието на комисията беше дискутирана възможността за увеличаване на броя на разрешителните за преминаване на български товарни автомобили през територията на Узбекистан.

Двамата министри, като съпредседатели на третото заседание на Българо-узбекската комисия, подписаха протокол с резултатите от него, който задължава двете страни да спазят поетите ангажименти.

Споделете: