Весела Лечева участва в „детския ден“ на Sofia Open 2022

Министър Лечева поздрави децата от програмата „Тенисът – спорт за всички“, получили шанс да тренират на централния корт в „Арена Армеец“

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева участва в „детския ден“ – част от програмата на Sofia Open 2022. Лечева поздрави младите тенисисти, които участват в програмата на Българската федерация по тенис „Тенисът – спорт за всички“, която се осигурява с подкрепата на Министерството на младежта и спорта.

Над 100 деца имаха уникалната възможност да излязат и да поиграят на централния корт в „Арена  Армеец“ между мачовете на големите звезди. В тренировката се включиха и трима от участниците на Sofia Open 2022 – Душан Лайович (Сърбия) и талантите ни Пьотр Несторов и Янаки Милев.


Весела Лечева поощри децата да продължават да се занимават с тенис, за да могат един ден да имат шанс да са сред най-добрите в света.

Целта на проекта „Тенисът – спорт за всички“ е провеждане на начална спортна подготовка и безплатни занимания по тенис за деца от 6 до 12 години, привличане на повечето от тях за системни занимания, участието им в подготвителни спортни лагери, както и първенства на територията на страната и международни турнири.

За 2022 г. общият брой на децата, които са включени в програмата е 840, организирани в 105 групи по 8 деца. Всяка група има най-малко 24 тренировки за периода от 1 май до 30 декември, като те се провеждат в 35 спортни клуба, членове на Българска федерация по тенис в цялата страната, разделени на 4 региона – Югозападен, Южен, Северен и Черноморски.

Министърът на младежта и спорта поздрави и Александър Лазаров и Александър Донски, които малко преди тренировката на децата записаха престижна победа в първия кръг от турнира на двойки. Лазаров записа успех и в първия кръг от основната схема на сингъл и му предстои битка срещу актуалния No30 в света и поставен под No4 на Sofia Open 2022 Лоренцо Музети.

Лечева приветства на българска земя и двукратния шампион в София Яник Синер, който не пропуска да отбележи, че България е специално място за него, тъй като точно тук спечели първата си АТP титла.

 Италианската суперзвезда остана очарован от отношението и сподели и с министъра на спорта прекрасните си впечатления от България.

Впоследствие Яник Синер зарадва множество български деца със специална среща за снимки и автографи.

В специалния детски кът в „Арена Армеец“ автографи раздава и Холгер Руне. За малчуганите имаше още редица изненади. Огромен беше интересът към възможността, предоставена от Sofia Open – „Заедно със звездите“. Стотиците деца, включили се в детския ден и пожелали да се включат в специална томбола, ще имат уникалния шанс да бъдат изтеглени и да изведат на централния корт някои от най- големите звезди на световния тенис в решителните мачове на Sofia Open 2022.

Споделете: