В неделя ще се проведе втората акция в Националната кампания „Бъди отговорен. e–рециклирай”

Министрите Юлиян Попов и Роман Василев ще дадат старт едновременно в София и Пловдив

 

На 19 май, неделя, от 10 часа, министрите на околната среда и водите Юлиян Попов и за развитие на електронно правителство Роман Василев ще дадат старт едновременно в София и Пловдив на втората инициатива в Националната кампания „Бъди отговорен. e–рециклирай”, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

В неделя от 10:00 до 16:00 часа на мобилни пунктове в градовете Пловдив, София, Бургас, Варна, Несебър, Обзор, Свети Влас и Равда ще се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (е-отпадъци) – компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки и пр.

Министър Юлиян Попов ще даде старт на инициативата в 10,00 часа в София, на мобилния пункт на площад „Св. Александър Невски”, от страната на Светия Синод.  Той ще поздрави участниците в кампанията, която се провежда с идеята да покаже, че излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява.

Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки. Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10% се рециклират. Важно и икономически целесъобразно е ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните уреди, да бъдат оползотворявани.

Кампанията се реализира в партньорство с кабинета на министъра за развитие на електронно правителство и с медийната подкрепа на Горичка и БГ радио.  Към нея се присъединиха и две големи младежки формации за природозащита – Националният ученически екопарламент и Националният воден парламент.

Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата „Аз, ученикът”.

Подробности за разположението на пунктовете в четирите града, какви отпадъци могат да се предават и как ще бъдат извозени са публикувани на сайта на МОСВ, ниво Актуално, както и на сайтовете на регионалните инспекции по околната среда и водите в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Първата акция в кампанията „Бъди отговорен. e–рециклирай” се проведе на 27 април т.г. в София, на която граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона е-отпадъци. Събраните средства бяха дарени на сайта www.ucha.se  за разработването на нови интерактивни уроци за деца.

 

Споделете: