В сезона на ремонтите: Актуални тенденции в отоплението и вентилацията през тази година

интервю с Ивета Любеновамаркетинг мениджър на Фидокс ЕООД

 Г-жо Любенова, как бихте  обобщили в едно изречение актуалните за този сезон строителен сезон тенденциите в отоплението и вентилацията на жилището?

Енергоспестяване, дизайн, природосъобразност.

Кои са новите Ви продукти  на нашия пазар?

Тъй като вече строителният сезон е в разгара си, акцентът е върху отоплителните конвектори с вентилатор за подово вграждане Licon PKOC. Уникалното при тези отоплителни тела е, че имат с 10% по-висока отоплителна мощност в сравнение с по-стари модели конвектори, а харчат 12 пъти по-малко енергия, благодарение на енергоспестяващите си EC мотори и подобрената конструкция на самото отоплително тяло.

 

Това, с което най-много се отличават от другите системи за отопление на дома е, че могат да се поставят под стъклени фасади и не пречат на гледката през прозореца, което е съвместимо с дизайна на съвременното разчупено строителство.

Този модел ли е най-продаваният продукт на Фидокс?

Определено. Съотношението качество-визия-цена със сигурност е едно от най-добрите, които могат да се намерят в момента в пазарния сегмент.

 Предвид горещото лято, което вече започна,  варианти за охлаждане?

От миналата година се наблюдава растящ интерес към рекуператори от серията KWL на немския производител Helios Ventilatoren, предназначени за еднофамилни къщи. Иновативната система позволява буквално да се „вкара” природата вътре в къщата, поддържайки постоянен поток от свеж въздух, но задържайки топлината вътре.

 

Това създава една наистина свежа и здравословна среда за живот, да не говорим, че спестява значително от енергията за отопление. На запад оборудването на дома с рекуператор е вече стандарт поради увеличаващите се цени на енергията. Тази година от Helios разшириха продуктовата гама на рекуператорите KWL с нови по-мощни модели, подходящи и за по-големи помещения.

Какви практични съвети като специалист бихте дали на читателите ни, за да се радват на прохладен дом през лятото?

Най-голямо влияние върху това оказва изборът на качествени строителни материали, които осигуряват температурен комфорт в дома. Качествената изолация е А и Б на балансираната температура.

 

Специално за България качествената изолация е изключително важна, поради климата на страната, с огромни температурни разлики през различните сезони. Поставянето на таванни вентилатори, щори или навеси на южните прозорци, където напича най-много, са индивидуални интериорни решения, които засилват усещането за прохлада.

Възможно ли е да се спести от системата за отопление или вентилация?

В случая с пълна сила важи максимата, че „евтиното излиза най-скъпо” в дългосрочен план. Колкото повече се „спести” от отоплителна система, толкова по-високи сметки за енергия ще получавате.

 

И обратното, инвестицията в качествена осъвременена система за отопление на дома в крайна сметка се възвръща обикновено до 7 години в зависимост от инвестицията и избраната технология. Това се постига чрез енергоспестяващи мотори, иновативни технологични решения и използването на енергията на природата – например, естествена конвекция.

Какви са най-актуалните новини за дейността на Фидокс?

Най-новото е, че преместихме производствената си база в индустриалната зона на Карлово в началото на май т.г. Отворихме и офис там. Централното положение ни позволява по-гъвкава логистика до всички търговски обекти из страната.

Промяната налага чести командировки на софийския екип до Карлово, което освен всичко, ни помага да презаредим батериите си. Знаете, че стресът в София често просто те изцежда…

Според Вас, мода ли е “зелената” политика в бизнеса или необходимост?

Нито едното, нито другото. Зелената политика е естествена стъпка в развитието на една компания. Също както когато е млад, човек мисли само за себе си, а по-късно и за другите, така и компаниите от етап, в който се тревожат само за оборотите си, достигат етап, в който започват да мислят за ефекта, който имат с дейността си върху околната среда. Същевременно, съобразяването с екологията може да доведе до намаляване на разходите на компанията.

Какви са „зелените” дейности на Вашата компания?

При нас екоориентацията винаги е била част от дейността ни, тъй като повечето ни продукти са енергийно ефективни – използват минимума необходима енергия и така имат възможно най-малък негативен ефект върху околната среда.

Таванните вентилатори на Helios, например, използват енергия колкото една стандартна електрическа крушка. И в двата ни офиса хартията се рециклира и се принтира само,  когато е крайно наложително. Управителят ни също е доста „зелен” – вместо кола, кара колело до офиса.

Как мислите, предимство ли е да си жена в един определян като “мъжки” сектор на индустрията?

Определено не. Жените са бялата лястовица в тази традиционно мъжка територия и често биват подценявани относно техническите им способности. Женският чар често „отворя вратата”, но в никакъв случай не помага и да спечелиш доверието и уважението на събеседника си.

За компанията:

ФИДОКС ЕООД е специализирана търговска компания в областта на конвекторното отопление, домашна и индустриална вентилация и рекуперация, соларни системи и ниско енергийни сглобяеми къщи. Официален партньор за България на чешкия производител на конвектори Licon Heat, немския производител на вентилационни решения Helios Ventilatoren и българските производители на сглобяеми къщи и соларни инсталации IDOPS и ENBRA SOLAR.

Повече информация на www.fidoks.bg

Споделете: