ДКЕВР обявява до дни дали докладът на АДФИ е основание за отнемане на лиценза на ЧЕЗ

АДФИ ще провери и останалите две електроразпределителни дружества – Енерго Про и EVN

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране се самосезира по повод заключенията в доклад на АДФИ за „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. Това каза пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев вчера, 17 февруари, след заседание при премиера. Регулаторът също е заседавал извънредно.

По думите на министъра комисията ще преценява дали констатациите в доклада на финансовата инспекция от 8 февруари 2013 г. са основание за пристъпване към процедура за отнемане на лиценза на дружеството. Резултатите се очакват до дни.

АДФИ е проверявала „ЧЕЗ Разпределение България“ АД от средата на миналата година до началото на тази.  Основните констатации в доклада са свързани с факта, че много голяма част от разходите на дружеството са правени при  заобикаляне изискванията на Закона за обществените поръчки.

На свързани фирми са платени   83% от разходите  външни услуги и 92% от тези за доставки. За тези нарушения АДФИ е съставила 13 акта за установяване на административно нарушение на дружеството. Министър Добрев даде пример с една от констатациите в доклада, според която „ЧЕЗ Разпределение България“ АД е платило 35 млн. лева на свързана компания за консултации и управление.

С промяна в законодателството още през тази седмица подобни възможности ще бъдат премахнати.

Паралелно с това, правителството е набелязало още няколко мерки за нормализиране работата на електроразпределителните дружества, стана ясно още от думите на министър Добрев.  Предвид високия обществен интерес ще бъдат търсени възможности за разсекретяване на приватизационните договори с трите дружества, както и на тези за ТЕЦ Марица Изток 1 и 3.

Правителството ще задължи електроразпределителните компании да не прекъсват тока на потребители, подали жалба срещу високите сметки за ток.

Ако се окаже, че сметките са коректни, на потребителите ще бъде даден тримесечен срок да се издължат без лихви. В спешен порядък ще бъдат променени всички закони, които касаят контрола върху ЕРП-та, стана ясно още от думите на министъра.  Целта е АДФИ, Сметната палата, ДКЕВР и КЗП да проверяват компаниите ежегодно.

В момента такъв контрол се упражнява единствено от ДКЕВР, и то веднъж на няколко години.

Ще настояваме промените в Закона за енергетиката, според които съставът на ДКЕВР ще се избира с квалифицирано мнозинство от парламента, да бъдат първа точка в дневния ред на Народното събрание тази седмица, каза още министър Добрев. Измененията бяха внесени в НС в края на миналата седмица. Правителството ще работи активно и по допълнителни програми за намаляване на разходите в държавната енергетика. Министър Добрев припомни, че през миналата година те бяха съкратени с 10%.

По искане на министър Добрев АДФИ ще провери и останалите две електроразпределителни дружества – Енерго Про и EVN. Резултатите се очакват в рамките на месец.

Споделете: