До средата на 2015 г. трябва да започне експлоатацията на българо-сръбската газова връзка

Изграждане на съоръжението ще се финансира с 48 млн. евро от Оперативна програма „Конкурентоспособност“

Eксплоатацията на българо-сръбската газова връзка трябва да започне до средата на 2015 г.

Това стана ясно по време на пресконференция в МИЕТ по повод приключването на предпроектното проучване на интерконектора, финансирано от Оперативна програма „Регионално развитие“, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

В срещата с медиите участваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова, както и ръководителите на проектите за предпроектно проучване и за същинското изграждане на тръбата Евгени Консулов и Светлана Маринова.

Съществуването на реверсивни газови връзки със съседните държави ще съдейства за развитието на газовия пазар в България, каза зам.-министър Харитонова.

По нейните думи изграждането на българо-сръбската връзка ще свърже българската газопреносна система с газовия хъб в Баумгартен, Австрия и с газохранилищата в Унгария и ще осигури реална диверсификация на доставките на синьо гориво.

Интерконекторът е фактор за повишаване сигурността на доставките както за българските потребители, така и за тези в Централна Европа.

В резултат на предпроектното проучване е избран вариант на трасе на газопровода на българска територия, който е дълъг 61.6 км и преминава през общините Костинброд, Божурище, Сливница и Драгоман и завършва на българо-сръбската граница при Калотина. Минималният капацитет на тръбата е 2 млрд. куб. метра годишно.

Проектът за българо-сръбска газова връзка е израз на държавната политика за сигурност на енергийните доставки.

Същинското изграждане на съоръжението ще се финансира с 48 млн. евро от Оперативна програма „Конкурентоспособност“, стана ясно още по време на пресконференцията.

Неотдавна България и Сърбия подписаха меморандум за разбирателство за изграждането на проекта и съгласуваха сроковете за пускането му в експлоатация.

Споделете: