Национален ден на природните паркове – 8 юни 2013 г.

Инициативата ще се проведе под мотото  „Не създавай нови видове“
Утре, 8 юни,  за шести пореден път ще се проведе съвместната инициатива на международната природозащитна организация WWF и GLOBUL – Национален ден на природните паркове.
До тази година в кампанията са се включили близо 13 000 доброволци, които са събрали над 60 т. отпадъци
В рамките на инициативата от 2007 г. досега всяка година доброволци почистват и освежават инфраструктурата на единадесетте природни парка в страната, които са Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка, Сините камъни, Персина и Беласица.Природните паркове са най-посещаваната и съответно най-уязвимата природа на България. Всяка година те регистрират 10 млн. посещения, които оставят своя отпечатък. Това налага ежегодното почистване и ремонт на инфраструктурата.

В рамките на инициативата са изградени 12 моста по пътеките в природните паркове и са поставени повече от 100 информационни табели, които обясняват правилата за правилно поведение в планината. През изминалата година в 11-те природни парка бяха изградени и нови кътове за отдих.

Традиционно кампанията се подкрепя от изтъкнати личности от света на изкуството, културата и медиите, които са символични посланици на природните паркове. Тази година те са 25:

Симеон Колев от БГ Радио, водещите на новините на Нова телевизия Галина Щърбева, Богомил Грозев и Невена Василева, водещият Димитър Павлов, музикантът Ваня Щерева, Венелин Петков, водещ на новините на bTV и актьорът Филип Аврамов ще бъдат посланици на природен парк Витоша. На 8 юни те ще се включат в почистването на планината на един от четирите сборни пункта: Дендрариума, Златните мостове, Офелийте и Железница.

Писателят Калин Терзийски и композиторът Станислав Лобошки ще посетят природен парк Беласица.

Посланик на Сините камъни е актрисата Николина Янчева, а на Рилски манастир – Станислава Цалова от bTV, Александър Поплилов (SEN I) и Пламен Зафиров /ZAFAYAH/ от Roots Rocket.

Посланик на ПП Персина е актьорът Георги Низамов. В почистването на ПП Шуменско плато ще се включат Петър Съмналиев, Явор Захариев, Ивайло Чалъков и Стефан Попов от Gravity Co. и общественият посредник Иван Капралов.

Фотографът Александър Иванов ще се присъедини към почистването на природен парк Българка, а журналистът и водещ Георги Тошев на 8 юни ще бъде в ПП Златни пясъци. Музикантите Дани Милев и Криста са посланици на ПП Врачански Балкан. Певицата Тони Димитрова отново е посланик на ПП Странджа, а музикантът Валди Тотев ще се включи в почистването на ПП Русенски Лом.

На 8 юни всички те ще участват в почистването на природните паркове.

Специален фокус тази година ще бъде обърнат върху работата с деца и ученици. Затова преди старта на същинското почистване, във всеки един природен парк ще бъде организирана лекция, посветена на знакови растителни и животински видове, които са характерни за него.

След това участниците в почистването ще имат възможност да заснемат видовете, които срещнат по време на почистването, а снимките ще бъдат отличени с награди.

Споделете: