Национален парк „Пирин“ чества 50-годишен юбилей

В центъра на града е организирана фотоизложба „Пирин – вълшебната планина”

Днес,  8 ноември 2012 г.,   в Дома на изкуствата към музей „Никола Вапцаров” в град Банско в присъствието на министър Нова Караджова ще бъде отбелязан 50-годишния юбилей на Национален парк „Пирин“, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Министър Караджова ще приветства домакините от Дирекция на НП „Пирин” и гостите за юбилея заедно с кмета на Банско Георги Икономов.

Поканени за участие са депутати, политици, представители на местната и изпълнителната власт, партньори и приятели на парка.

Гостите ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Пирин – вълшебната планина”,  посветена на 50-годишнината от създаването на защитената територия, която е разположена на пешеходната улица в центъра на града и е осъществена по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”, финансиран по Оперативна програма „Околна среда”.

 

Заради неповторимото биологично разнообразие и забележителните природни образувания на Пирин, правителството на Република България е определило над 40 000 хектара от планината за защитена територия – Национален парк „Пирин“.    Това късче природа е безценно българско и световно богатство, включено в програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО. През следващата година ще се навършат 30 години от включването на Национален парк „Пирин” в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО. Националният парк е и част от общоевропейската екологична мрежа Натура 2000.

 

 

Споделете: