Отчетена бе дейността на МРРБ в периода юли 2009 г.-март 2013 г.

Екатерина Захариева е новият министър на МРРБ

 

Какво изпълни Министерството на регионалното развитие и благоустройството през периода юли 2009 г.-март 2013 г., отчете на 12 март министърът в оставка Лиляна Павлова. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Като приоритетни области на работа тя определи законодателните инициативи, концесиите, кадастъра, ВиК, жилищната политика, строителния контрол, регионалното развитие, трансграничното сътрудничество, участието на страната в изпълнението на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и пътната инфраструктура.

Предложените от МРРБ и приети шест законопроекта бяха подложени на широка обществена дискусия, посочи министър Павлова. По този начин бяха разгледани мненията на всички заинтересовани страни, отбеляза тя. От това Народно събрание не бяха приети измененията в законите за водите и за кадастъра и имотния регистър, но очаквам още по-добри текстове, каза тя.

Беше повишен контролът върху изпълнението на договорите за концесии и наем на плажове с цел подобряване на услугата и осигуряване на свободен достъп на туристите до тях, каза още Лиляна Павлова. 220 са направените през миналата година проверки. Наложените в резултат санкции на изпълнителите са за 1.4 млн. лв. До месец май т.г. трябва да приключат процедурите по отдаване под наем на неохраняемите плажове.

Изготвени са кадастрални карти и регистри за още 582 хиляди хектара от територията на страната. В процес на приемане на 280 специализирани карти. Те ще дадат ясна картина за площта и състоянието на Черноморските плажове и ще включват информация за природните забележителности, отбеляза регионалният министър в оставка.

Като важна тя определи стартиралата след 20-годишно отлагане реформа в сектор ВиК. Очакваме през следващия програмен период средствата от Европейския съюз да бъдат инвестирани не само в пречистване на води, но и в строителство на водопроводи и пречиствателни станции за питейни води, защото все още има 20 области с режим на водоподаване, посочи Лиляна Павлова.

Няма причина за притеснение относно усвояването на средствата по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., каза тя. Сключените договори са за 90% от средствата по програмата, а след пика в разплащанията през последните 2-3 месеца те вече са 40% от бюджета й. Рисковите проекти се следят ежеседмично, така че да се постигне максимална усвояемост, каза Лиляна Павлова.

По време на преговорите ще се постараем да получим 4.7 млрд. лв. за следващия програмен период, допълни тя. В следващата оперативна програма е заложен специален фокус върху развитието на Северозападна и цялата Северна България съобщи тя. 67-те общини конкретни бенефициенти по нея вече подготвят интегрираните планове за развитие и предефинираните проекти, посочи тя.

Лиляна Павлова препоръча промяна в подхода на работа по програмите за трансгранично сътрудничество, така че да се навакса изпълнението на тези от тях, при които има забавяне.

168 са подадени заявления от сдружения на собственици за участие в проект „Енергийно обновяване на българските домове“, съобщи тя и допълни, че 92 са одобрените. Вече стартира изпълнението на първата сграда, посочи Лиляна Павлова.

12 хиляди са направените за 4 години проверки на дейността на общинските и районните администрации. Над 22 000 са проверките по законосъобразността на издадените разрешения за строеж, съобщи тя. Издадени са 628 заповеди за отмяна на строителни книжа.

Над 3930 са проверките на строежи от І до ІV категория относно изпълнението на лицата, упражняващи строителен надзор. 20 328 са издадените разрешения за ползване, а 3792 са премахнатите незаконни строежи, посочи Лиляна Павлова.

Пожелавам на всички следващи министри да рехабилитират поне толкова километри пътища, колкото нас, каза министърът в оставка. 1609 км са новопостроените и рехабилитираните от юли 2009 г. досега, посочи Лиляна Павлова и допълни, че през 2005-2009 г. те са 826.4 км.

Постижим е срокът за завършване на ЛОТ 4 на АМ „Тракия“ в края на май, каза още тя. По график ще бъде завършена и рехабилитацията на участъка между Поморие и Сарафово, а през следващия програмен период ще бъде обновено и разширено трасето и до Ахелой, съобщи Лиляна Павлова.

Днес, 13 март, в МРРБ ще се проведе церемония по предаване на поста министър на регионалното развитие и благоустройството.

Новият министър на МРРБ в служебното правителство е Екатерина Захариева, която ще бъде и вицепремиер.

Споделете: