Подобрява се икономическата обстановка в България

Строителството на газопровода „Южен поток“ през 2014 г. ще гарантира икономически ръст от над 2%

 

министър Драгомир Стойнев„Икономическата ситуация в България се подобрява – през последното тримесечие отчетохме ръст от 0.8%, за първи път има увеличение и в промишленото производство от 4.1%, очакванията ни за следващата година са за 1.8% икономически растеж“. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в предаването „Денят започва“ по БНТ. По неговите думи последната оценка на агенцията „Стандард енд Пуърс“ е потвърдила кредитния рейтинг на България. Според него понижението на перспективата за страната ни се дължи на политическата обстановка у нас и не е критика към икономическата и финансовата стабилност или към управлението.

„Стартирането на изграждането на газопровода „Южен поток“ на българска територия през следващата година ще гарантира икономически ръст от над 2% и ще създаде хиляди нови работни места“, каза още Стойнев. Този проект ще осигури диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, допълни още той. „С последното желание на Европейската комисия да води преговорите с руската страна се гарантира и подкрепата на общността за реализацията на проекта“, заяви министър Стойнев.

Страната ни се нуждае от развитие на ядрената енергетика, за да се гарантира конкурентоспособността на икономиката през следващите години. Изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще замести 5-ти и 6-ти блок, които ще излязат от експлоатация. Според Драгомир Стойнев бъдещата ядрена мощност ще даде достъп на българските домакинства и на бизнеса през следващите 80 години до най-евтината електроенергия – ядрената. Той поясни, че през следващите девет месеца ще се проведат разговори между Българския енергиен холдинг и „Уестингхаус“ за определяне на крайната цена, цената на произвежданата електроенергия и структурирането на проекта. „За нас диверсификацията е ключова в енергетиката, защото тя означава сигурност“, подчерта Стойнев.

На въпрос за състоянието на енергийния сектор в страната министър Стойнев увери, че се прави всичко възможно системата да е балансирана и да няма недоволство сред заетите в него. „В момента от страната се изнася десет пъти повече електроенергия в сравнение с месец май, миньорите работят на четири смени, а през месец октомври бе реализиран рекорден добив на въглища в „Мини Марица изток“, припомни той. Министър Стойнев допълни, че въвеждането на 20% такса на ВЕИ производителите се налага с цел гарантиране стабилността на енергийната система.

Споделете: