Поскъпват жилища и наеми на магазините около втория лъч на столичното метро

Поскъпването може да достигне и 10%

Напълно е възможно цените на жилищата в районите около новия лъч на софийското метро да се вдигнат с до 10% е  прогнозата на управителя на Агенция за недвижими имоти  „Явлена“ – Страхил Иванов.

Сходно покачване – между 5 и 15% могат да отбележат и наемите на магазините, които опадат в обхвата на новата част на подземната железница.

До три месеца ще има яснота дали сега заявеният интерес към имоти, близо до новия лъч на столичното метро, ще премине в реални сделки, обясни Страхил Иванов пред БНТ.

След откриването на новите метростанции, цените на апартаментите в близост до цялото метро  не само не поевтиняват, а някои отбелязват и лек ръст.

Общият спад в цените на апартаментите в столицата за изминалата година обаче е около 6%, а главната причина за това е, че предлагането многократно превишава търсенето. Основните фактори, които влияят върху цената на даден апартамент, също така са видът на сградата, местоположението и комуникативността на  района.

След разширяването на мрежата на метрото,  статутът на столични квартали като „Надежда“ и „Триъгълника“, които вече са на 5-7 минути от центъра, е осезаемо променен.

Към момента не се отбелязват промени в цените на жилища около метрото в „Люлин“, „Младост“ и „Илинден“, а известно повишение  – с около 1%, се наблюдава в жилищните квартали „Мусагеница“, „Света Троица“ и „Банишора“.

Споделете: