Развитие на местния добив и диверсификация на доставките са двете стратегически цели на България

Три компании са заявили вече участие в конкурса за търсене на нефт и газ в блок „Терес“ в Черно море

България има две стратегически цели в газовата област– развитие на местния добив и диверсификация на доставките. Това каза министърът на икономиката, енергетиката  и туризма Делян Добрев при откриването на първата регионална газова конференция  „Газови перспективи“, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Министър Добрев съобщи, че вече три компании са закупили документи за участие в конкурса за търсене и проучване на нефт и природен газ в  блок „Терес“ в Черно море. По-малко от месец след началото му, конкурсът  предизвика интерес на две европейски и една американска фирма, които са сред лидерите в бранша. Това дава оптимизъм, че процедурата ще приключи успешно.

Значителни надежди за увеличаване на местния добив се възлагат и на проучванията в Блок „Хан Аспарух“, където работи консорциум между Тотал, ОМВ и Репсол.  Конкурсното изискване за минимална работна програма бе за 1 сондаж на 5 хил. м. дълбочина, докато спечелилият титуляр ще направи два сондажа – на 5 и на 6 хил. м., съобщи Добрев.

Така това проучване може да се превърне в една от най-големите инвестиции в България – между 1 млрд. лв и 1 млрд. евро, поясни още министърът.

В края на миналата година правителството взе решение и за обявяване на конкурс за търсене и проучване в Блок „Света Марина“. Очаква се публикуването на обявата в Официалния вестник на ЕС, което ще даде реален старт на процедурата.  След решението на Върховния административен съд за блок „Силистар“ ще бъде обявен нов прозрачен конкурс, каза още министър Добрев и допълни, че потенциалът на този блок е сравним с този на „Хан Аспарух“.

Така на практика цялата черноморска територия на България ще се проучва, което в средносрочна перспектива ще намали значително зависимостта ни от външни доставчици.

Местният добив е с 35% по-евтин от вноса и увеличаването му влияе пряко върху конкурентоспособността на икономиката и жизнения стандарт на битовите потребители.

Изграждането на Южния газов коридор има сериозна роля за диверсификация на източниците на природен газ, отбеляза министър Добрев.

В момента съществуват две възможности за неговото трасе – през България, Румъния, Унгария и Австрия (Набуко запад) или през Гърция и Италия (ТАП). Решението кой маршрут ще бъде избран се очаква до края на юни от консорциума Шах Дениз 2, който вече сключи споразумение за придобиване на 50% дял от Набуко интернешънъл.

По думите на министър Добрев по-добрата алтернатива за България е изборът да падне върху Набуко запад и като председател на политическия комитет на Набуко нашата страна ще работи активно за тази перспектива.

Един от сериозните аргументи в тази посока, според министър Добрев, е, че Набуко запад осигурява достъп до многократно по-голям пазар в сърцето на Европа, в сравнение с ТАП, който преминава през периферна част от континента.

Споделете: