Разрешават разсроченото плащане на сметките за ток

По-дълъг отчетен период, празниците и увеличението на цената на тока са основните причини за високите декемврийски сметки

Разсрочено плащане на сметките за ток ще разрешат трите електроразпределителни дружества в страната, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев след среща с ръководствата на ЧЕЗ, EVN и Енерго Про. На срещата присъства и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Това съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Сред причините за високите декемврийски сметки за ток министър Добрев посочи по-дългия отчетен период. По думите му средният отчетен период е между 28 и 30 дни, а тази година периодът на отчитане е бил между 33 и 40 дни. Повечето почивни дни през декември тази година, както и по-ниските средни температури също са оказали влияние на сметките за електроенергия.

Останалите фактори, причинили повишаването на разходите за електроенергия на потребителите, са увеличението на цената на тока с 13% от 1 юли 2012 г., както и наличието на населени места с по-ниско от стандартното напрежение.

Има единични населени места, в които напрежението е 160-170 волта, вместо 220 волта, което увеличава сметките на хората, каза още министър Добрев и допълни, че от електроразпределителните дружества ще направят инвестиции, за да стандартизират напрежението в тези населени места от страната.

 

Споделете: