София сред финалистите за наградата на Европейската седмица на мобилността 2012

На 6 май ще обявят победителя в надпреварата

Столицата на България е сред 10-те града – финалисти за наградата на Европейска седмица на мобилността 2012 г., съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Това е европейска ежегодна кампания за устойчива градска мобилност, организирана от Генералния директорат по околна среда и мобилност на Европейската комисия.

Наградата отличава градове, които най-убедително и последователно насърчават гражданите си да променят навиците си за придвижване в града в полза на щадящи околната среда методи.

През 2012 г. общо 2158 градове от цяла Европа се регистрираха за участие в инициативата, от тях 32 са българските градове.

Независимо жури от експерти в областта на мобилността е отличила следните градове: Будапеща (Унгария), Галве (Швеция), Кросно Одрзанские (Полша), Ларнака (Кипър), Леон (Испания), Любляна (Словения), Остерсунд (Швеция), София (България), Витория Гастейс (Испания) и Загреб (Хърватия).

Комисарите Сиим Калас (транспорт) и Янез Поточник (околна среда) ще обявят победителя на престижна церемония в Брюксел на 6 май.

Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) се отбелязва за първи път в София от 2010 г. През 2011 г. програмата на града ни е определена като добра практика и е публикувана в Наръчника с добри практики, издаден от Eurocities.

През миналата година Европейската седмица беше отбелязана за трети път и София вече е избрана за подгласник в състезанието за наградата.

Седмицата в София се организира от Асоциация за развитие на София и Столична община.

Ключовите фактори за успеха на София са:
– богата и балансирана програма на Седмицата, която съдържа събития за различни аудитории: временни трансформации на паркинги в паркове, дискотека на колела, Младежки фестивал на градската култура, работилници, кинопрожекции на открито, обиколки на града, разходки, конференции, демонстрации;
– голям брой привлечени организации и фирми като съорганизатори на програмата на Седмицата: над 45 партньори и над 150 000 граждани – участници в дейностите.

Европейската седмица на мобилността 2012 съвпадна с откриването на втори метродиаметър и въвеждането на „зелена зона” за паркиране в центъра на града и беше стимул за разработване на първата програма на София за развитие на велосипедния транспорт.

Всичко това свидетелства за нарастващото влияние на кампанията и за решимостта на града да развива устойчиви транспортни политики.

Споделете: