Спряха незаконно строителство в резерват „Ропотамо“

Наложени са санкции на фирмата-нарушител
След сигнали за строеж в резервата „Ропотамо“, вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева нареди спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Проверката установи изграждане без строителни книжа на дървена конструкция – колони и греди на мястото на заведение за обществено хранене в резервата, което е било в режим на търпимост.
Днес, 26 март, директорът на РИОСВ-Бургас прекрати договора с ползвателя на „Бар-грил Ропотамо“ в резерват Ропотамо – „Венис Марина“ ЕООД, и издаде заповед за спиране на строителните дейности на обекта, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

При проверката на място вчера се констатира, че фирмата извършва цялостна подмяна на съществуващата постройка с нова, което е строителна дейност.

Извършваната дейност не е съгласувана с РИОСВ-Бургас, нито с МОСВ и представлява нарушение на Закона за защитените територии. На ползвателя на обекта е съставен акт за установено административно нарушение. Размерът на санкцията за строителство в защитена територия е от 5 до 50 хиляди лева.

МОСВ подготвя заповед за налагане на административно наказание – последно предупреждение за уволнение, на директора на РИОСВ-Бургас заради занижен контрол върху дейностите на територията на резервата.

Споделете: