Стартира изграждането на газопровод между Добрич и Силистра

Проектът на стойност 9. 214 млн. евро се финансира от Международен фонд „Козлодуй”

От днес, 5 март,  започва изграждането на газопровода от Добрич до Силистра, съобщиха от областната администрация на гр. Силистра.

Символичното начало на реализиране на проекта ще бъде поставено на площадката, предвидена за изграждане на Автоматична газорегулираща станция-Силистра АГРС – в землището на силистренското село Калипетрово.

Газопроводът е с дължина 80 км, с диаметър 350 мм и капацитет за пренос на 100 000 куб. метра/час.

Проектът се финансира от Международен фонд „Козлодуй”, чрез Европейската банка за възстановяване и развитие в размер на 9 214 000 евро.

Съфинансирането, от страна на „Булгартрансгаз” ЕАД, е в размер на 3 070 000 евро. Проектът ще даде възможност за газифициране на общините по трасето на газопровода: Добрич, Тервел, Дулово, Алфатар, Силистра.

По този начин домакинствата ще намалят разходите си за отопление и битови нужди с близо 35%. Газопроводът от Добрич до Силистра е от съществен интерес и за развитието на местната икономика. 26 са потенциалните индустриални потребители само за град Силистра. Обществените потенциални потребители – болници, училища и др. са над 60.

Участие в събитието, даващо старт на изграждането на проекта, ще вземат изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Кирил Темелков и областните управители на Силистра и Добрич Николай Димов и Желязко Желязков.

Споделете: