Фотоизложба „Пирин – вълшебната планина“ гостува от днес в София

Официалното откриване е от 18 часа на площад „Независимост“

Днес, 29 май, ще бъде открита изложбата „Пирин – вълшебната планина”, организирана от Дирекция „Национален парк Пирин” със съдействието на Столична община, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Изложбата, която ще гостува в София до средата на юни, ще бъде разположена на площад „Независимост“ /Ларгото пред ЦУМ/.

Пътуващата фотоизложба „Пирин – вълшебната планина“, изработена от Дирекция „Национален парк Пирин”, е посветена на 50-годишнината от създаването на защитената територия и 30 години от включването на Национален парк „Пирин” в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Осъществява се по проект „Устойчиво управление на Национален парк „Пирин” и резерват „Тисата”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г. ”.

Над 120 фотоса, направени „в полет“ или „надникнали” във всекидневието на хората, живеещи в подножието на Пирин, ще дадат възможност  до средата на месец юни  жителите и гостите на София да станат съпричастни с божествената красота на планината и запазените местни традиции.

Авторът на снимките – фотографът Александър Иванов, не е първият фотограф, снимал от въздуха, но е първият, който обръща толкова дълбоко внимание на гледките, които се откриват пред фотообектива и първият, който решава да ги изследва и изучи, за да ни поднесе нова, до днес невидяна картина за малката част от планетата Земя, наречена България!

На откриването ще присъства директорът на Национален парк „Пирин“. Изпълнения на  мъжката певческа група от гр. Банско ще заредят присъстващите с енергията на пиринските звуци и ритми.

 

Споделете: