Галерия „Видима“ отбелязва 20-тата си годишнина

Юбилейната изложба може да се види в галерия „Средец” на Министерството на културата  до 24 ноември 

Една от най-престижните галерии в България – галерия „Средец“ на Министерството на културата е домакин на юбилейната изложба на галерия „Видима“. Официалното откриване на изложбата „20 години галерия „Видима“ се състоя на 6 ноември сред художници, ръководители на „Идеал Стандарт – Видима“, представители от министерства, културни институции и приятели на галерията.

Изложбата бе официално открита от директора на галерия „Видима“ – Ирина Колбасова, изпълнителния директор на „Идеал Стандарт – Видима“ – Ярослав Дончев и председателя на Съюза на българските художници – Любен Генов.

В юбилейната изложба на галерия „Видима“ са представени над 40 произведения от областта на живописта и графиката на изявени имена от различни поколения и художествени направления в съвременното и класическото българско изобразително изкуство.

Сред тях са проф. Светлин Русев, Кеазим Исинов, Володя Кенарев, Станислав Памукчиев, Димитър Казаков, Димитър Чолаков, Милко Божков, Георги Божилов – Слона, Любен Диманов, Стоимен Стоилов, Кольо Мишев, Стели Грънчаров, Свилен Блажев, Антон Антонов, Красимир Добрев-Доктора, Евгений Босяцки, Доньо Донев, Тома Трифоновски, Ивайло Мирчев, Христина Петрова, Евгений Тодоров-Поптошев и др.

„Галерия „Видима“ е създадена през 1997 година и оттогава всеки месец в изложбения салон се представят нови автори в областта на изобразителните изкуства. През изминалите години галерията ни изгради име и създаде колекция, с която по право може да се гордее“, каза Ирина Колбасова при откриване на изложбата и продължи: „Не мога да подмина значението на свършеното през тези години, но най-важното е, че винаги се чувстваше взаимна подкрепа и взаимна необходимост между всички нас: компанията, галерията, хората на изкуството – художниците, и тези, които обичат изкуството и жадуват за срещите с него.

Този кръг, тази единна връзка ни помогна да създадем нашата колекция, част от която е представена тук, колекция, която има своя история, своята биография, своето лице и особености, бих казала своя характер…

За всичко това, което сме постигнали дължим голяма благодарност на ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ и на тези, които ни разбират и помагат през годините. Не по-малка благодарност дължим и на авторите, които повярваха в нас, в малката галерия в малкия град и ни гостуваха със своите творби, доставяйки радост и удоволствие.“

Ирина Колбасова благодари на всички присъстващи, които нарече приятели на галерия „Видима“, без чиято любов и приятелство галерията нямаше да е това, което е.

Поздравления към Ирина Колбасова за юбилея, благодарност и подкрепа бе изказана и от Ярослав Дончев, изпълнителен директор на „Идеал Стандарт – Видима“. Той подчерта, че „вече 20 години галерия „Видима“ е средище на културата и изкуството.  Горд съм, че можем да се похвалим с толкова стойностни произведения на именити художници, включени в Златния фонд на галерията.

Колекцията е внимателно и с професионализъм подбирана през годините. Нашата компания винаги е била социално отговорна към обществеността в Севлиево. Галерия „Видима“ заема важно място в социалния живот на града“. В подкрепа на своите думи Ярослав Дончев поднесе специален подарък към Ирина Колбасова – първата бройка на книгата „Гордостта на Севлиево“, в която са включени постиженията на всички културни, образователни, спортни и др. клубове/организации в града. Не случайно галерия „Видима“ и детската школа към нея заемат първите страници на това издание. Официалното представяне на книгата ще бъде на 22 ноември.

Специално за откриване на изложбата на галерия „Видима“, председателят на Съюза на българските художници Любен Генов бе подготвил изключително слово, което трогна всички присъстващи: „За да добием реална представа какво са две десетилетия съществуване на една галерия, можем най-напред да се опитаме да си дадем сметка какво са те за живота на един човек. За всеки от нас най-хубавите спомени сякаш са оттогава – от преди двадесет години. Често си спомняме как от стъпалото на своята двадесет годишнина всеки от нас се е взирал в далечните, примамливи и неизвестни хоризонти на своето бъдеще…

За една галерия, появила се някъде след средата на 90-те години на миналото столетие във време на преход, време на надежди и илюзии, да оцелее цели двадесет години в динамиката на стремглаво развиващото се съвремие, това значи много. Означава, че тя вече има своята сериозна биография, стои авторитетно и стабилно в настоящето, а активната й дейност предвещава и нейното дълголетие. Дано! Как изглежда всичко това в цифри? Ако отворите сайта на галерия „Видима” ще забележите, че настоящата изложба (последна в календара) е отбелязана под номер 231. Нумеролозите сигурно биха събрали цифрите на числото 231 и с получената шестица заедно с шестицата на днешната дата (6 ноември) биха поставили две оценки „отличен” – и на изложбата, и на галерията. Надявам се не бихте им възразили…

Наистина в своя път галерията е следвала разбирането, че навсякъде в цивилизования свят културата и изкуството са територии, на които споделянето на различни идеи дава импулс за нови срещи, приятелства и разбирателство между хората. Не се изненадвайте, когато чуете, че севлиевци наричат това културно пространство „Къщата на музите”…

Препоръчвам на всеки, който по някакъв повод се озове в Севлиево или просто минава оттам, да спре, да отдели време и да посети галерията. Тя се намира в центъра на града, в непосредствена близост до площад „Свобода” и сградите на Община Севлиево, хотел „Севлиево Плаза” и паметника на „Свободата” на прочутия италиански скулптор Арнолдо Дзоки. Името на галерията е свързано с най-голямото предприятие в града – „Идеал Стандарт – Видима”, което е и неин създател. Ако това не е единственият в България пример, то със сигурност е един от малкото, за това как успешният бизнес подпомага изкуството и допринася за развитието на българската култура.

На 15 декември 1997 година галерия „Видима” официално отворя вратите си, представяйки първи в новата изложбена зала малките художници, възпитаници на детската школа за изобразително изкуство…

С надеждата, че ще имаме още много поводи за вълнуващи срещи, бих искал от името на всички художници, имали удоволствието да работят с Ирина и галерия „Видима”, сърдечно да благодаря за оказаната ни чест! В далновидността, в доброто бъдеще и в следващите успешни десетилетия на галерия „Видима”, искрено вярвам и ги пожелавам!“

По повод юбилейната изложба Община Севлиево връчи плакет на Ирина Колбасова за принос в съхраняването и популяризирането на изкуството и културата.

През изминалите 20 години галерия „Видима“ си изгражда име и създава колекция, с която заслужено се гордее. Освен произведения на наши съвременници тя притежава и картини на художници,  родени в края на ХIX и началото на ХХ век, чиято творческа активност достига върха си през 50-те, 60-те и 70-те години на миналия век. Фондът на галерията включва както живописни и графични произведения, така и пластики, приложни творби и фотографии. В Златния фонд на галерията има над 600 произведения на изкуството. Освен изложбената си дейност, галерията е място и за творчески срещи с писатели, журналисти, творци на българското кино. Към нея има изградена детска школа по изобразително изкуство, която дава възможност на малките талантливи художници да откриват своя път към изкуството.

Юбилейната изложба ще може да се види в галерия „Средец” на Министерството на културата на бул. „Ал. Стамболийски” 17 в столицата до 24 ноември т.г. включително.

Споделете: