22 септември – Европейски ден без автомобили

 „Движение в правилната посока“ е мотото на Европейската седмица на мобилността тази година

В Европейска седмица на мобилността от 16 до 22 септември 2012 г. и Европейския ден без автомобили на 22 септември са заявили участие 29 български градове, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Това са градовете Алфатар, Белово, Берковица, Благоевград, Бургас, Бяла Слатина, Враца, Горна Малина, Горна Оряховица, Димитровград, Добрич, Долна Митрополия, Елена, Лозница, Малко Търново, Мездра, Павел Баня, Панагюрище, Пещера, Пловдив, Първомай, Разлог, Симитли, София, Стара Загора, Свищов, Стрелча, Суворово и Троян.

Регистрацията на официалната интернет страница на Европейската комисия все още не е приключила. Уеб адресът, на който можете да направите актуална справка за регистрираните български градове в кампанията и планираните от тях инициативи, е ТУК!

Европейската седмица на мобилността е ежегодна кампания за популяризиране на устойчивата градска мобилност, организирана с подкрепата на Европейската комисия. Целта й е да насърчи местните власти в европейските страни да въведат мерките за устойчив транспорт и да призоват гражданите да използват алтернативите на личния автомобил, а именно: велосипед, ходене пеша, обществен транспорт и др.

Необходимостта от драстично намаляване на емисиите от автомобилния транспорт в европейските градове става все по-належаща, нараства и необходимостта от различни алтернативни възможности за придвижване, все повече градове разработват своя визия за система за градски транспорт, която да посреща нуждите на хората от удобен транспорт, чиста околна среда и по-добра среда за живеене.

Изборът на тазгодишното мото на Европейската седмица на мобилността – „Движение в правилната посока“, цели да подчертае ползите от разработването и изпълнението на Плановете за устойчива градска мобилност, които представляват интегриран подход на планиране и се отнасят за всички форми на транспорт в градовете и техните околности.

Те включват множество взаимосвързани мерки, създадени да задоволят нуждата от мобилност на хората и бизнеса в краткосрочен и дългосрочен план. Тъй като последиците от трафика, причинен от моторните превозни средства, започват да се усещат все повече в градската среда, е необходимо чрез създаването и изпълнението на амбициозни стратегии да се предотвратят нарастващите задръствания, емисии и пътни инциденти.

Разработването на Планове за устойчива градска мобилност в тясно сътрудничество с хората и бизнеса ще позволи на европейските градове да подпомогнат икономическото си развитие и да подобрят качеството на живот на местно ниво.

Повече информация можете да намерите ТУК!

 

 

 

Споделете: