Най-красивата фасада в Европа и победител в Баумит Life Challenge 2024 е “Пазарът в Печ“ – Унгария

Международният конкурс Баумит Life Challenge излъчи своите победители от общо 300 подадени проекта

 

Десетото юбилейно издание на международния конкурс Баумит Life Challenge излъчи своите победители на тържествена церемония, състояла се на 23 май 2024 г. в словенската столица. Любляна бе най-подходящият град-домакин за отбелязване на годишнината на конкурса, защото тук се намира победителят от предишното изданиеемблематичната галерия Cukrarna.

На грандиозната церемония в честване на архитектурното съвършенство се събраха над 500 гости – архитекти, строителни компании и инвеститори, за да почетат най-красивите фасади от цяла Европа.

Международно жури от експерти, сред които бе и водещият български архитект Радомир Серафимов, отличи шест победители в различни категории от над 300 подадени кандидатури.

Титлата “Победител на Баумит Life Challenge 2024“ бе присъдена на печелившия проект Пазарът в Печ“, който надмина всички очаквания със своя иновативен дизайн и уникални характеристики.

Победителят на Баумит Life Challenge 2024 – “Пазарът в Печ“, Унгария

Избран от краткия списък с проекти във всички шест категории, проектът „Пазарът в Печ“ представлява върхов момент на архитектурното съвършенство. Той отдава почит на богатата история на Печ, средиземноморски град в Унгария, който някога е бил римско селище.

Този проект майсторски съчетава стилови елементи от римската базилика и ориенталския базар, създавайки наистина отличително архитектурно изживяване. Дизайнът включва елегантни арки и стройна структура, като едната страна е изцяло от стъкло, напомняща за величието на базиликата. Тази хармонична смесица от исторически и културни влияния не само подобрява естетическата привлекателност, но и служи като функционален, оживен център за хората от Печ.

Освен големият победител на Life Challenge, грандиозното събитие отпразнуваха най-красивите фасади в шест различни категории: Еднофамилни жилищни сгради, Многофамилни жилищни сгради, Нежилищни сгради, Термично саниране, Реновиране на исторически сгради и Вдъхновени от структурата.

Всяка категория показа различни аспекти на архитектурното майсторство, от иновативни жилищни и обществени сгради до устойчиви реновации и прецизни исторически реставрации.

13-те европейски членове на журито имаха трудната задача да изберат най-красивите фасади като оценяваха дизайн, външен вид и качество на изпълнението. Освен това те взеха предвид критерии като използването на ресурсо-спестяващи материали, устойчивост и социално въздействие.

Победителите в 6-те категории:

1. Еднофамилна жилищна сградаCarnation Street 4, Литва

2. Многофамилна жилищна сградаNSA13 “TWPEAKS”, Испания

3. Термично саниранеMoxy Kaunas Center, Литва

4. Реновиране на историческа сградаChildren’s Hospice Caritas, Полша

5. Вдъхновени от структуратаVINO.TAKE, Австрия

6. Нежилищна сградаKindergarten among Mountains, Словения

Роберт Шмид, главен изпълнителен директор и представител на Баумит Груп, изрази своята искрена благодарност и вълнение от забележителните проекти, представени в толкова разнообразни категории. Той подчерта дълбоката си признателност за изобретателността и майсторството, които тези архитекти и строители са вложили, трансформирайки заобикалящата среда с техните иновативни фасади.

Лично поздравявайки авторите на големия победител – проектът “Пазарът в Печ“, Шмид изтъкна обекта като перфектна комбинация от иновативен дизайн на фасадата и традиция. Този проект отлично илюстрира съчетанието на въображение и майсторство, които Баумит подкрепя.

Баумит Life Challenge се превърна в престижен международен конкурс, който празнува архитектурната креативност и разширява границите на фасадния дизайн. Събитието продължава да бъде светъл пример за вдъхновение, като насърчава европейската общност да се посвети на напредъка в архитектурното съвършенство и устойчивия дизайн.

Повече за проектите-победители можете да видите ТУК!

Споделете: