Цветът на 2024 г. ще бъде „Бон Бон“ – сладък, свеж и романтичен

Експерти от Оргахим и дизайнери избраха за 9-ти път Цвят на годината!

Забавна промяна ще има в традиционни интериорен дизайн през 2024 г. Виждаме завръщане на класически елементи, но със свеж привкус, в който наднича вдъхновение от природата, минимализъм, допаминов декор, мидсенчъри стилове Как се съчетават толкова разнородни тенденции в един цвят?

За майсторите на цветовете от Оргахим и професионалистите в дизайна, които се включиха в ежегодната инициатива за избор на „Цвят на годината“, това се оказа „детска игра“. Те избраха актуалния нюанс за следващите 12 месеца, който ще внесе позитивизъм, елегантност и чар в дома или офиса и го нарекоха „Бон Бон“.

Не си представяйте весел цвят като розова дъвка или ярко тюркоазено, черпейки вдъхновение от игривата естетика на Barbiecore. Вижте в „Бон Бон“ онзи смел и жив нюанс, който придава индивидуалност и поп стил, но в естетиката и баланса на сдържаност и приглушени тонове. Звучи почти невъзможно да се комбинира в един цвят или в един интериор, но точно заради това най-големият производител на бои в България организира кампанията си за 9-ти път от 2016-та насам, създавайки локален тренд в помощ на потребителите.

Нека се вгледаме в този причудлив и същевременно изтънчен цвят: пастелен, нежен и дълбок, той съчетава нежно розово и сиво, с нотки на кафяво.

Според експертите на Оргахим светът на интериорния дизайн догодина ще съчетае характер, връзка с природата и устойчиви практики. Цветовата гама на бежовото и слоновата кост се завръща триумфално през 2024 г., но с обрат. Тези вечни нюанси сега включват модерни тонове и смели акценти, предлагайки класическа елегантност със свежа, съвременна привлекателност. Тяхната гъвкавост и безкраен чар прави приветливо всяко пространство, но внасянето на нотка розово и кафяво добавя непринудено усещане за забавление, енергия и топлина. Със сигурност е многолик и затова може перфектно да комбинира простота, функционалност, комфорт и стил.

На езика на колористиката цветовите системи с два или три тона придават дълбочина и фина сложност на интериора. Меките, хармонични тонове в „Бон Бон“ създават усещане за баланс и визуален интерес, без да претоварват окото. Тази палитра предлага спокойна, но завладяваща атмосфера, която чудесно взаимодейства с модерния минимализъм, земните цветове и естествени материали, носталгично настроение или с артистизма на еклектичния, скандинавския и мидсенчъри интериорни стилове.

Този красив цвят носи сладост на сетивата, предчувствие за щастие, за сладък завършек на деня. Изпълнен е с романтика и любов, като придава уют, хармония и баланс на интериора. За едни е приказен и вълшебен, напомня им детството, носи невинност и чистота. Според други – „прегръща слънцето, опитомява лошите мисли, създава радост, вдъхновение и оптимистична нагласа.

Част от интериора с цвят „Бон Бон“ неизменно ще бъдат натуралните еко-материали с високо качество, естествената дървесина в топлата гама, текстил от меки материи, като букле, лен, вълна. Близостта с природата хармонично ще вплете по-женствени и овални форми, обемни мебели, също изработени от естествени материали, дървесни декори в златисти, естествени цветове с изразен фладер. И догодина ще продължи тренда за внасяне на много зеленина като декорация в помещенията, а върху пода най-често ще виждаме мрамор, камък, калакат или цимент.

С други думи, модерен ще бъде еко-съобразният и устойчив дизайн, насочен към здравословен дом, топлина и доминация на естественото. Цветовете ще носят жизненост, празнувайки индивидуалността и креативността в ежедневието. Така слънчевият заряд на „Бон Бон“, опитомен от силната му връзка с природата, ще е най-добрият дизайнерски аксесоар за дома през следващите 12 месеца.

В избора на „Цвят на 2024 година“ се включиха дизайнери от интериорно студио Дизайница, производителите на подови покрития Kronospan, KAI и екипа „Цветни експерти“ на Оргахим.

Споделете: