Baumit Life Challenge излъчи победителите в надпреварата за най-красива европейска фасада

Големият победител е „Cukrana Gallery“ от Словения

Над 300 проекта се състезаваха в надпреварата в петото издание на международния конкурс на най-красива европейска фасада Baumit Life Challenge 2022 г.

Сред излъчените 36 проекта-финалисти международното жури избра избра фасадата на Баумит за 2022 г.

На 19 май т.г. Design Capital 2022 Валенсия стана сцена, на която се представиха  най-красивите фасади от цяла Европа.

Тържествената церемония по награждаването на живо аплодираха едни от най-уважаваните архитекти и строителни фирми в бранша.

В допълнение към дизайна, външния вид и начина на полагане, в оценката на проектите-участници бяха включени и други критерии като: социални аспекти, устойчивост и използване на ресурсоспестяващи строителни материали.

Вълнението се запази до края на церемонията, когато след 6 категории награди, „Cukrana Gallery“ от Словения най-накрая бе отличена за най-добра фасада от повече от 300 подадени проекта.

Големият победите – проектът „Галерия Цукрана”, е отличен пример за това как на стара неизползвана индустриална сграда е вдъхнат нов живот чрез добре обмислено планиране и ремонт и тя е получила изцяло ново предназначение.

Галерия Кукрарна, бивша захарна рафинерия, е построена през 1828 г. Основната идея е да се реновира вътрешността на сградата, като се запази историческата обвивка и да се превърне в многофункционално пространство за съвременно изкуство. Днес представлява революционно ново пространство в културната инфраструктура на Любляна, Словения.

След задълбочено обсъждане, 13членно международно жури определи още победителите в шестте категории: Еднофамилни къщи, Многофамилни къщи, Термично саниране, Реновиране на исторически сгради, Специални структури и Нежилищни сгради.

Четири други държави имаха своите причини да празнуват.

Австрия взе награди в категорията „Реновиране на исторически сгради“ с проекта Friedensburg Schlaining и в категорията „Специални структури“ с Live in the Green_Joseph Lister Street.

Германия грабна победата в категориите „Термично саниране“ и „Нежилищни сгради“.

В категория „Еднофамилни къщи“ експертното жури за първи път реши, че проектът на Ирландия е достоен за първа награда.

Страната домакин – Испания, успя да спечели с обект от Мадрид категорията „Жилищни сгради“.

„Това, което днес е престижно международно състезание, започна през 2014 г. с покана към всички европейски страни от Баумит да покажат най-успешните си фасади на обществеността. На всеки две години благодарение на наградата Life Challenge виждаме какво постига перфектната симбиоза от въображение и майсторство и как се създават завладяващи фасади с комбинация от иновативни материали, структури, форми и цветове“, казва Робърт Шмид, главен изпълнителен директор на Baumit Group и инициатор на конкурса.

Преглед на победителите в надпреварата Европейска фасада на годината 2022:

Победител:

Cukrana Gallery, Словения

Победители в шестте категории:

Еднофамилни къщи“

Connemarra II House – Ирландия

Многофамилни жилищни сгради“

LaScalA – Испания

Нежилищни сгради“

Bayernkolleg Augsburg – Германия

Реновиране на исторически сгради“

Friedensburg Schlaining – Австрия

Термично саниране

Volkach Comprehensive School – Германия

Специални структури

Live in the Green_Joseph Lister Street – Австрия

Още информация за конкурса и победителите можете да видите ТУК!

В надпреварата за титлата Европейска фасада на Баумит 2022 архитекти и строителни фирми се състезаваха в шест различни категории. Независимо дали става дума за еднофамилна къща, жилищна сграда, нежилищна сграда, историческо реновиране, термично саниране или специална структура – международните архитекти и строители бяха във върхова форма.

За Баумит:

Baumit International е основана през 1988 г. и е един от водещите производители на строителни материали в Европа. Баумит е пазарен лидер в производството на топлоизолационни интегрирани системи (ETICS) и крайни покрития за фасади в Централна Европа. Всяка година Баумит произвежда повече от 40 милиона квадратни метра топлоизолационни системи с най-високо качество. Групата Баумит има представителства в 25 европейски страни.

 

Споделете: