Любопитно разкритие – динозаври са обитавали терен на завод на Винербергер!

Тревопасният вид Орнитопод е живял във Великобритания преди 132 милиона години!

Една случайност води до интересно откритие в района на завод на Винербербер във Великобритания.

По време на посещение в завода през февруари тази година, палеонтолозите Джейми и Сара са открили блок глина, образувал твърд камък. Вътре намират слоеве от свързани кости и решават, че има още какво да се намери.

Винербергер Великобритания е уведомен за откритието и дава разрешение на палеонтолозите да разкопаят костите и да започнат процеса по разкриване на вида и историята на създанието.

Екипът разкопава седем блока, пълни с кости. След по-задълбочено изследване се потвърждава, че костите са останки от тревопасния вид Oрнитопод.

„Инди“, както нарича динозавъра, е живяла преди 132 милиона години и е била около три метра висока, 10 метра дълга и 4,5 тона тежка – колкото един африкански слон.

Джейми Джордан споделя:

„Процесът на извличане не беше лесен. Инди беше скрита в огромни уплътнени глинени блокове и беше на склон, което направи процеса по-труден.

Въпреки това, благодарение и на усилената работа на доброволците, успяхме да извлечем и транспортираме останките в нашата лаборатория. Наистина сме много развълнувани от това, което тези открития могат да ни разкажат за нашата история.
Благодарни сме на екипа на Винербергер за цялата подкрепа, която ни предоставиха по време на този проект.

Стефани Палмър, мениджър „Устойчивост“ във Винербергер Великобритания, коментира:

Това откритие е изключително вълнуващо за всички. Намирането на скелет като Инди може да хвърли повече светлина върху съществата, които са обикаляли земята преди милиони години. Екипът ни се ангажира да запази наследството на света, затова с удоволствие подкрепи тази изключителна находка.

Какви ли още тайни ще разкрият кариерите на Винербергер в бъдеще?

Споделете: