Откриха новия воден цикъл на Поморие

Проектът е на обща стойност  96.7 млн. лв.

1

Днес, 18 юни, премиерът  Бойко Борисов и министър Ивелина Василева откриха новия воден цикъл на Поморие, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

„Това е проект за пример, извършен бързо и качествено. По „ОПОС 2007 – 2013“ по Черноморието са финансирани 50 проекта на обща стойност 713 млн.  лв. за по-чисто море. Инвестициите в опазването на природата през новия програмен период 2014-2020 г. ще бъдат 3,5 млрд. лв.“, обяви Василева при откриването.

„Имам принцип: проектираме – строим – откриваме“, каза премиерът Борисов. „Всичко това отиваше в морето“, добави той и покани журналистите да видят мръсните води, събрани в пречиствателната станция. Премиерът благодари на всички партии, подкрепящи правителството, защото преди това „всички тези програми бяха спрени до една“.

На откриването в Поморие присъстваха кметовете на Бургас Димитър Николов и на Поморие Иван Алексиев, министрите на транспорта Ивайло Московски и на земеделието Десислава Танева, депутати.

По  проекта е извършена реконструкция на водоснабдителната мрежа – 27,6 км, и подмяна на канализационна мрежа – 24,9 км. Новоизградената канализационна мрежа е 5,38 км.

Над 33 000 души ще ползват модернизираната пречиствателна станция на Поморие по време на активния туристически сезон. Извън сезона, броят на хората, свързани към рехабилитираното съоръжение, е 16 800 души.

Освен ползата за постоянно живеещите в Поморие, проектът допринася и за опазване чистотата на водоприемника – Черно море, съобразно установените нормативни показатели за качество на водите му в точката на заустване. Възстановя се биоразнообразието и качеството на обитание на растителните и животински видове около и в Черно море. По време на реализацията на проекта са създадени  и 70 работни места, а за експлоатацията на пречиствателната станция ще бъдат разкрити други 12.

Споделете: