Откриха новата пречиствателна станция на гр. Кричим

Общата стойност на инвестицията е над  32 млн. лв, 24,8 млн.лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ
1111

Премиерът Бойко Борисов преряза лентата на новата пречиствателната станция на Кричим заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кмета на  града Атанас Калчев. Събитието се състоя на 19 юли, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Премиерът Борисов изтъкна, че в региона на Пловдив са инвестирани  над 2 млрд. лева за околна среда. Това е 37-та пречиствателна станция. По думите на Борисов, всеки ден излиза по една нова пречиствателна станция. Той подчерта, че досега десетилетия 77 % е била загубата на вода по канализационната мрежа в тази община. Водата се е стичала по реките, а цялата тази загуба се е отчитала по водомерите на хората.

„Няма по-важно от инвестицията в здравословна и чиста околна среда. 32 млн. лева бяха вложени затова да се постигне пълна завършеност на инфраструктурата в Кричим“, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на откриването.

„Преди да се реализира този проект само 40% от жителите на града имаха канализация. Всички отпадъчни води се заустваха в старата река и съответно в река Въча. Сега имаме изцяло новоизградено, работещо съоръжение, което да пречиства всички отпадъчни води събрани на 100%, изградена e 22,6 км канализационна и е реконструирана 26 км водоснабдителна мрежа” , уточни министър Василева.

„Това е един проект, който дава развитие на населеното място. Но преди всичко това е проект, който подпомага усилията на общината да осигури една здравословна среда за своите граждани”, каза още Василева.

Проектът е финансиран по OП „Околна среда 2007-2013“. Общата стойност на инвестицията е 32, 5 млн.лв, като 24,8 млн.лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Споделете: