Стартира строителството на Регионалната система за управление на отпадъците на регион Стара Загора.

Проектът на стойност 52 млн. лв. се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“

министър Станислав АнастасовДнес, 29 юли, министърът на околната среда и водите в оставка Станислав Анастасов направи  символична първа копка на Регионалната система за управление на отпадъците на регион Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ и е на стойност 52 млн. лв. На церемонията присъстваха директорът на ОП „Околна среда“ Спиридон Александров, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, кметовете на общините – партньори и областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова.

„Регионалната система за управление на отпадъците в Стара Загора не е просто първа стъпка към подобряване на екологичното състояние на общините и намаляване на замърсяването. Тя ще подобри услугите за събиране, транспортиране и обезвреждане  на  битовите отпадъци“, каза Станислав Анастасов по време на събитието. „Стартът на проекта днес е своеобразен скок в сферата на ресурсно-ефективната икономика. Вярвам, че с изграждането на това комплексно съоръжение ще започнем да приемаме отпадъците като ресурс“, допълни още той.

Партньори по проекта за изграждане на Регионална система за управление на отпадъците на регион Стара Загора са общините Стара Загора, Чирпан, Братя Даскалови, Павел баня, Казанлък, Мъглиж, Николаево, Гурково, Твърдица, Опан, Раднево и Гълъбово.

Споделете: