Инвестиционният проект за третия лъч на столичното метро е готов

680 млн. евро ще струва изграждането на третия метродиаметър

Снимка-архив - Софийското метро, станция "Лъвов мост"Метрото на София е основен приоритет по Оперативна програма „Транспорт” в следващия програмен период, заяви днес на представянето на третия лъч на метро министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Представянето се състоя в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова, зам.-кмета на София Любомир Христов и изпълнителния директор на „Метрополитен” Стоян Братоев и медии.

Ще направим всичко възможно изграждането на метрото да продължи, посочи също министър Папазов.

Готов е инвестиционният проект за третата линия на метрото, каза кметът на София Йорданка Фандъконва. Това е проект, който осигурява бърз, екологичен и удобен транспорт на гражданите за 10-15 минути до центъра на града. Очаквам същата подкрепа и за превозните средства от Министерство на околната среда и водите, посочи кметът на София. По думите й Столичната община е провела част от процедурите за превозните средства и за следващия програмен период и се надява да получи и одобрение на финансирането по ОП „Околна среда”.

Около 280 хиляди души в София ползват метрото. Предвижда се около 170 000 души да използват метрото до 2018 година след изграждането на третия лъч.

Общо 680 млн. евро е стойността за изграждането на третия метродиаметър. Предлагаме метровлаковете да бъдат финансирани със средства по ОП „Околна среда”. С изграждането на третия лъч се очаква намаление на трафика в града през 2020г. да достигне 35%.

Изготвен е идеен проект по всички части за трета линия, както и анализ ползи и разходи и финансов анализ, каза инж.Братоев, който представи проекта.

Споделете: