Наложителна е промяна в политиката по саниране на сградите

Експерти ще анализират проблемите по програмата за обновяване на сградния фонд

 

министър Десислава Терзиева185 млн. лева сме разплатили за три месеца по Оперативна програма „Регионално развитие“.  Сключили сме 20 договора на обща стойност около 50 млн.лв. Това за мен е доста добра равносметка и смятам да намалим максимално риска от загуба на средства до края на годината. Не сме забавили за минута нито един проект. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в предаването „Лице в лице“ по БТВ, съобщиха от пресцентъра на МРР.

Министър Терзиева отбеляза, че АМ „Хемус“ е на етап предпроектно проучване, което ще бъде готово до два месеца. Магистралата ще бъде включена в  индикативния списък с проекти, които трябва да се финансират с европейски средства.

„Ще положим усилия през новия програмен период да започнем строителството с европейски пари“, каза Десислава Терзиева като изрази опасения, че средствата няма да стигнат. „АМ Хемус може да бъде строена и с други източници на финансиране“, поясни министърът на регионалното развитие.

Министър Терзиева изтъкна, че около 35% от републиканските пътища са в окаяно състояние. „През ОП „Регионално развитие“ сме успели да договорим определени средства, които обаче няма да са достатъчни. Допълнително правим програма за спешна рехабилитация на пътищата, които са в най-отчайващо състояние. Хората не могат да си стигнат до къщите, линейките не могат да се движат по тези пътища“, каза министърът. Тя подчерта, че сегашната ситуация е резултат от дългогодишно неполагане на ежегодни грижи от страна на държавата.

Г-жа Терзиева беше категорична, че политиката по санирането на сгради трябва да бъде променена. „Възложила съм на експертите, които се занимават с въпроса, да направят точен анализ къде се спъват нещата“, отбеляза министърът. Според нея проблемът е, че хората нямат пари. Въпреки, че 75% от необходимите средства се предоставят от Европа, осигуряването на останалите 25% затруднява хората. По думите й е важно да се даде възможност на гражданите да вземат по-лесно заем при ниски лихви. „Имаме и други идеи, които предстои да предложим“, добави министърът на регионалното развитие.

„Не съм виждала правителството на ГЕРБ да работи с гражданите толкова близо, колкото ние работим ежедневно“, коментира министър Терзиева. Тя напомни, че бяха създадени Обществени съвети, отчетени бяха и предложенията на гражданите за намаляването на административните тежести и промените в Закона за обществените поръчки.

Министър Терзиева коментира още, че инвестиционното проектиране в България на този етап има доста ниско качество.

„Това доказват проектите, които са правени по оперативните програми. Те са доста некачествени и това води до неусвояване на средства. Има такива примери по ОП „Регионално развитие“ и ОП „Околна среда“, отбеляза г-жа Терзиева.

Тя изтъкна, че една от основните задачи на Министерството на инвестиционното проектиране е да се концентрира именно върху тази функция – да осъществява методическо ръководство и контрол върху качеството на инвестиционните проекти.

„Общи устройствени планове липсват в цялата държава. Кадастърът е нагоре с краката. Без кадастър не може да се прави проектиране, нито проекти, които да са качествени за европейско финансиране“, добави министър Терзиева. Тя беше категорична, че създаването на Министерството на инвестиционното проектиране не е попречило на усвояването на европейски средства.

Споделете: