Строят жп инфраструктурата на Стара Загора, ако бъде изградена нова индустриална зона в града

Предстои конкурс за идеен проект за архитектурното  оформление на гарата

министър Данаил ПапазовДнес, 30 юли, при посещението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в гр. Стара Загора стана ясно, че Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е готова да построи жп инфраструктурата, ако бъде изградена нова индустриална зона в града. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

По време на срещите на министър Папазов и разговорите  с кмета на общината Живко Тодоров и с областния управител Живка Аладжова бяха обсъждани възможностите за изграждане на интермодален терминал в Стара Загора.

Министър Папазов посочи, че трябва да бъдат направени проучвания за необходимостта от неговото построяване, но работещ вариант може да бъде обособяването на индустриална зона от страна на общината, като НКЖИ финансира свързването й с основната жп мрежа. Това в дългосрочен план може да доведе и до привличането на инвеститор за изграждане и на интермодален терминал на принципа на публично-частното партньорство или друго.

„Около 72 000 лева са отделени за извършване на авариен ремонт на покривната конструкция на гарата преди започване на зимния период“, съобщи Данаил Папазов при посещението си на съоръжението.

По думите му през последните години на сградата са правени само частични ремонти, а гара Стара Загора е една от възловите големи спирки по жп линията Пловдив – Бургас. „В тази връзка през следващата година ще бъдат заделени средства за цялостния ремонт на приемното здание“, допълни министърът. От община Стара Загора се ангажираха да проведат конкурс за идеен проект за архитектурното й оформление, който да бъде обсъден с местната общественост.

Министър Папазов направи проверка и на първия етап от проекта Пловдив – Бургас. Трасето Михайлово – Калояновец е във финална фаза на изпълнение и предстои в близките седмици да бъде подписан акт 15 за последващото му въвеждане в експлоатация.

Дължината на участъка е 10.65 км (приблизителна разгъната дължина на железния път 21 км). За изпълнението на целия жп проект Пловдив – Бургас по Оперативна програма „Транспорт“ е предоставена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 343 млн. лв., а общата стойност на проекта е над 477 млн. лв.

 

Споделете: