Безвъзмездната финансова помощ за енергийно обновяване на българските домове може да бъде увеличен

Увеличението може да стане факт още в този програмен период

Напълно е възможно размерът на предоставяната по проект „Енергийно обновяване на българските домове“ безвъзмездна финансова помощ за България  да бъде увеличен още в рамките на този програмен период, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

За това се договориха на среща в Брюксел еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хан и вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева.

Практиката показва, че грантовото финансиране от 50% е недостатъчно да привлече повече желаещи да се включат в програмата и да санират техните домове. Голям процент от сградите са със собственици, които нямат финансови възможности да покрият своя дял от разходите за обновителните дейности.

Еврокомисарят Йоханес Хан оцени положително плановете на българското правителство за създаването на единен орган, който да централизира усилията на държавата за постигане на практика на по-висока енергийна ефективност в жилищния сектор, обществените сгради, индустрията и транспорта.  Вицепремиерът Захариева ясно заяви, че това е изключително важен приоритет за служебното правителство.

Министър Захариева благодари на Йоханес Хан за подкрепата, защото по този начин не само ще бъдат подпомогнати българските семейства, но ще се създаде и допълнителна заетост в сектор с висока безработица, какъвто е строителството. Това е и силна мярка за подпомагането на малкия и среден бизнес. Енергийната ефективност допринася за опазването на околната среда и повишаване на качеството на живот на гражданите.

Друга тема на разговора беше изпълнението на големите инфраструктурни проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт“.

Вицепремиерът Захариева увери комисаря, че служебното правителство ще запази темповете на работа и ще се придържа към всички добри практики, установени във взаимоотношенията между европейските институции и българското правителство. Вицепремиерът подчерта, че правителството ще направи всичко възможно, за да може тези важни за икономиката проекти да приключат успешно.

Споделете: