България и Румъния ще подпишат нов меморандум в областта на информационните технологии

Обсъждат се възможностите за  съвместни проекти в областта на транспорта и високите технологии

Нов меморандум за сътрудничество в областта на информационните технологии, електронното управление и съобщенията ще подпишат България и Румъния.

За това се договориха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Валери Борисов и Дан Ника, министър на съобщенията и информационното общество на Румъния, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Последното споразумение между двете страни в тази област е от 1995 г. и не отговаря на актуалното състояние в сектора.

По време на посещението на заместник-министър Борисов в Румъния бяха обсъдени възможностите за сътрудничество при подготовката на съвместни проекти в областта на транспорта и високите технологии, както и съвместното търсене на финансиране от Европейската комисия по тях.

Беше поставен и въпросът за реализиране на трансгранични проекти между България, Румъния и Сърбия в областта на ИКТ и широколентовия достъп до интернет.

Зам.-министър Борисов и румънският му колега се договориха за сътрудничество и обмяна на опит при реализацията на проекти за издаване на документи за самоличност по електронен път. Северната ни съседка прояви силен интерес към проекта за създаването на електронна идентичност на българските граждани.

Министър Дан Ника подкрепи съвместните българо-румънски инициативи и изрази готовност за задълбочаване на сътрудничеството в областта на ИКТ, електронното управление и съобщенията.

Споделете: