„Българската Коледа” събра над 2 млн. лв.

До юни набират молби за разпределяне на събраните средства

В кампанията „Българската Коледа” са събрани общо по банкова сметка и SMS над 2 045 763 млн. лв., съобщи главният секретар на президента Екатерина Захариева на пресконференция за отчитане на текущите резултати от кампанията „Българската Коледа” и основни насоки на инициативата под егидата на държавния глава през 2013 г.

До този момент по банковата сметка на кампанията са направени 1938 дарения на обща стойност 1 077 139. 92 лв.

Изпратени са и 968 624 кратки съобщения и гласови обаждания на стойност 1 лев.

Започва набирането на молби за достигане на събраните средства до нуждаещите се,  като към момента са постъпили 332 молби от родители на деца.

Над 76 % са за деца, нуждаещи се от рехабилитация. 58 са молбите за деца, нуждаещи се от скъпо струващи медикаменти за хронични заболявания. Има и няколко молби за помощни средства и други материали.

Постъпват молби и от медицинските центрове – университетските болници и специализираните болници за рехабилитация, които също ще бъдат подпомогнати.

Предстои разглеждането на молбите. Продължава подпомагането на децата със скъпо струващо лечение. Родителите на нуждаещите се трябва интензивно да подават молби.

Планира се да се задели сума около 150 000-200 000 лв. за спешни случаи от индивидуални молби след юни месец. Всяка година молбите стават все повече.

Най-голямото дарение е на стойност 50 000 лв. Има много физически лица, които даряват големи суми. Има и такива, които не искат да бъдат обявявани.

Миналата година са подпомогнати най-много деца от началото на кампанията „Българската Коледа” – 358.

От тази година има изменение в правилата с цел да се подходи отговорно към дарителите, като за целта  е необходима точна отчетност.

Родителите, които кандидатстват и тази, и миналата година, трябва да подадат  отчетите си – декларации. Хората, които не са подали отчет за миналата година, няма да получат финансиране през тази.

 

Споделете: