Възстановяват държавната субсидия за БДЖ

Няма да съкращават служители и влакове

Държавната субсидия за БДЖ на стойност около 14 млн. лв. ще бъде възстановена, обяви транспортният министър Ивайло Московски след среща в Министерство на финансите с представители на транспортното министерство и ръководството на холдинга.  Условие за това е компанията да намали разходите си и да увеличи приходите.

Съкращения на служители и влакове няма да бъдат предприемани.

Субсидията бе спряна през юли заради непогасяване на дълг, а за да бъде тя възстановена, финансовият министър Симеон Дянков постави условие да се изготви план за подобряване на финансовото състояние на дружеството.

„Допълнителни съкращения няма да има, няма да има съкращаване на влакове“, каза министър Московски. Той обясни, че ще се внесат промени в закона за пътуването гратис, за да могат служители на превозвача и на Транспортна полиция да съставят актове на пътуващи без билет.

Министърът изчисли ефекта от подобна мярка на милиони. Също така се предвижда, по думите му, да бъде „утежнено“ криминалното деяние „кражба“ както на резервни части, така и на горива.

Предвижда се БДЖ да прехвърли активи – сгради или почивни бази, които да обезпечат плащането към кредитора, а също така дружеството да се раздели чрез продажба на свои дялове в несвойствени дейности, каза Московски.

 

Споделете: