Два нови трамвая пътуват вече в столицата

Проектът за общо 20 нови трамвайни мотриси е финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013 г”

Проектът за общо 20 нови трамвайни мотриси е финансиран по ОП „Околна среда 2007-2013 г”

Днес, 13 януари, кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда Искра Михайлова присъстваха на пускането в експлоатация на първите два от общо 20 нови трамвая, закупени със средства по ОП „Околна среда 2007-2013 г”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Благодарение на европейската солидарност, Столична община успява да поднови превозните средства в София. Европейските средства са предназначени за гражданите и те отиват директно при хората, каза при представянето на новите трамваи кметът на София Фандъкова. Преди Нова година пристигнаха 10 нови влака за столичното метро, започнаха да идват новите трамваи, новите тролеи и си пожелаваме успех при финализирането на процедурата по новите автобуси, допълни още столичният кмет.

Йорданка Фандъкова подчерта, че закупуването на трамваите е станало възможно благодарение на сериозната съвместна работа на екипите на Столичната община и Министерството на околната среда и водите и благодари на екипа на министерство за професионалната работа.

По време на събитието министър Михайлова отбеляза, че това е пример за един от хубавите моменти при реализацията на проектите, подкрепени от Европеските структурни фондове и Кохезионния фонд. “Чрез средствата, отпуснати от ОПОС, ние виждаме промяна в качеството на обществения транспорт на столицата. Екологичните измерения на проекта са безспорни. От работата на 20 трамвая ние ще спестим над 5 хиляди тона въглероден диоксид годишно. Това е пример за добра съвместна работа на страни членки на Европейския съюз и искам да благодаря на посланика на Полша и на екипите, които показаха изключително качество и коректност в работата по проекта“, каза още министър Михайлова.

Превозните средства са закупени със средства по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на трамвайни мотриси“. Стойността на един трамвай е 1 660 000 евро, а общата стойност на проекта е 66,3 млн. лв.

Новите трамваи са произведени в Полша и са изцяло нископодови. Оборудвани са с видеонаблюдение и с климатична система, както за водача, така и за пътниците. С пускането им в експлоатация се очаква намаляване на разходите за поддръжка и консумацията на електроенергия, да се увеличи експлоатационната скорост, както и да се подобри надеждността и удобството за пътниците. Подобряването на трамвайния парк ще доведе до увеличаване ползването на екологичния трамваен транспорт, което от своя страна ще доведе до повишаване качеството на въздуха.

Столична община изработи интегриран план за развитие на градския транспорт, който обхваща не само закупуването на нови транспортни средства, но и развитие на транспортната инфраструктура, създаване на нови трамвайни линии, рехабилитация на стари, създаване на кръстовища с транспортни системи, които да дават предимство на градския транспорт, каза председателят на СОС Елен Герджиков при представянето на новите транспортни средства.

Пускането на двата нови трамвая съвпада и с годишнината от пускането на първия трамвай в столицата на 1 януари 1901 година, при тогавашния кмет Христо Попов.

Споделете: