Днес пред НДК експерти ще разясняват как да се кандидатства за енергийно обновяване на домовете

Собствениците на сгради, участващи в проекта,  ще са с предимство  в програмата „Зелена София“

Днес, 17 октомври, сряда, и в събота, 20 октомври, от 15 до 19 часа пред Националния дворец на културата експерти на МРРБ ще запознаят желаещите да участват в проекта „Енергийно обновяване на българските домове“  със стъпките, които трябва да предприемат и ползите от изпълнението му.

В четвъртък разяснения могат да бъдат получени на входа на метростанция „Сердика“ пред ЦУМ, а в петък – пред магазин Била в ж.к. Младост – от 15 до 19 часа. Това съобщи министър Павлова при обявяване  на началото на информационна кампания на вчерашната пресконференция.

Експертите ни са готови да участват и във всички събрания на етажни собствености, за да отговорят на въпросите относно изпълнението на проекта, каза още тя.

До момента са проведени 65 информационни срещи в 22 града от 36-те, посочени като възможни за участие, съобщи министър Павлова. Като резултат от тях отчитаме повишаване на интереса към него и броя на подадените заявления, допълни тя.

Към 15 октомври те са 111 от цялата страна, а направените консултации са 3510, каза още министър Павлова. Одобрени са първите 11 заявления за интерес и подкрепа. Осем от тях са в София, а три в Хасково, информира регионалният министър. Отхвърлени са четири сгради – по една в Плевен и Габрово и две в София, тъй като не отговарят на минималните изисквания за участие в проекта.

Ще продължим изпълнението на проекта и през новия програмен период, каза министър Павлова и допълни, че се надява той да получи по-голям бюджет, но вероятно съфинансирането ще бъде по-малко от досегашните 50%. Според изчисленията ни, с наличните сега около 50 млн. лв. за три години ще подобрим състоянието на около 200 блока, допълни тя.

Собствениците на жилищни сгради, участници в проекта, ще бъдат освободени от такса за издаване на разрешение за строеж и ползване на тротоарно право за 15 или 20 дни при изпълнението на строителните работи, съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

Те ще имат предимство и при участие в програмата „Зелена София“, насочена към облагородяването на околните пространства, каза още тя. На участниците ще бъдат предоставени 12 типови проекта, от които ще могат да избират решение за външния вид на сградите.

Инж. Иван Станков, домоуправител на столичен блок, който пръв е одобрен за участие в проекта, каза, че решението за това е взето единодушно от всички собственици на самостоятелни обекти в него. Сградата е панелна, на 6 етажа, с 18 апартамента и 12 гаража.

В момента се подготвя индикативния бюджет за строителните дейности, съобщи министър Павлова. Веднага щом той бъде приет, ще бъде подписано споразумението за изпълнението на обновителните работи.

Строителството ще започне през март или април следващата година, като преди това ще бъде направен енергиен одит на сградата, каза още тя.

Споделете: