Интересът към проекта за енергийно обновяване на сгради събра над 200 домоуправители в столичния район „Слатина“

Освен топлинен комфорт, включилите се в проекта  ще получат безплатен технически паспорт на сградата, изцяло обновени фасади и общи части, облагородени междублокови пространства

Над 200 домоуправители на жилищни сгради в район „Слатина“ на столицата се събраха  в зала “Универсиада“ вчера, за да научат повече подробности за условията за безвъзмездно финансиране, които предлага стартиралата в началото на юли програма за внедряване на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради.

Срещата бе  поредната от цикъла информационни срещи, които заместник-кметът на София Ирина Савина провежда във всички столични райони във връзка с проект „Енергийно обновяване на българските домове” на МРРБ.

Освен заместник-кметът Савина, на срещата присъстваха кметът на „Слатина“ Антоанета Апостолова, районните координатори по проекта и представители на проектния мениджър „Обновен дом за София”.

„За Столичната община е от изключително значение максимална част от тези 50 млн.лв., които ОП „Регионално развитие“ отпуска за енергийно обновяване на домове, да бъде усвоена именно в София.

Много сгради в нашия град се нуждаят от модернизация и затова призовавам столичани да се възползват от възможността, която им се предоставя. Ако се включат в проекта, те не само ще осигурят пълен топлинен комфорт в домовете си, но и ще получат безплатен технически паспорт на сградата, изцяло обновени фасади и общи части, облагородени междублокови пространства.

Не на последно място ще постигнат икономия на енергия от порядъка на 40-60%. Важно е да се знае, че подобна икономия не може да бъде постигната при внедряването на частични мерки за енергийна ефективност на отделни апартаменти, което се превърна в практика в България през последните години“, каза Ирина Савина.

Зам.-кметът напомни също, че Столичната община е единствената, която предлага допълнителни преференции на гражданите, решили да участват в проекта – освобождаване от такса разрешение за строеж, предимство при кандидатстване по програма „Зелена София“ и 12 безплатни типови проекти за панелните сгради.

През изминалата седмица към пакета от стимули за столичани беше прибавен и още един – освобождаване от такса тротоарно право за определен период при извършването на ремонта.

Решението беше от Столичен общински съвет и съгласно него всички граждани, които решат да обновят фасадите на блоковете си, ще получат 14 дни гратисен период за сгради до 6 етажа и 20 дни за сгради над 6 етажа.

Споделете: