Нова 25-мегаватова фотоволтаична електроцентрала вече работи край Казанлък

Инвестицията за над 61 млн. евро е върху 600 дка в землището на  с. Черганово

Новата  25-мегаватова фотоволтаична електроцентрала е разположена в землището на казанлъшкото с. Черганово. Инвеститор е „Би Си Ай Черганово“ ЕООД, като дружеството майка е „Ейч Уан Венчър Суис Холдинг“ АД.

Фотоволтаичната централа е разположена върху 600 декара площ, а направената инвестиция е в размер на 61 285 472 евро. Специално за откриването на обекта край с. Черганово пристигна делегация от Китай, водена от изпълнителния директор на Китайската национална банка за развитие (КНБР) Уейнонг Зонг и вицепрезидента на „Хареон Солар Технолоджи“ Луис Лиу, съобщиха от община Казанлък.

Това е първият задграничен енергиен проект, подкрепен от банката. Той успешно е завършен и вече действа, посочи Уейнонг Зонг и изрази увереност, че все повече китайски компании ще избират България за своите инвестиции.

Приоритети на КНБР са иновативните и високотехнологични сфери. Общият размер на активите на банката в целия свят е над 1 трилион долара, съобщи още г-н Зонг.

Вицепрезидентът на „Хареон Солар Технолоджи“ Луис Лиу подчерта, че България е първата страна извън Китай, където фирмата, която представлява, прави инвестиции в слънчеви електроцентрали. В момента се работи върху 4 проекта за фотоволтаици, като общата постигната мощност е 90 мегавата.

Капитализацията на дружество „Хареон Солар Технолоджи“ е 1.5 млр. долара. Компанията е избрала КНБР за партньор, тъй като тя е една от най-големите банки в Китай. В следващите инвестиционни намерения на „Хареон Солар Технолоджи“ банката ще е статегически партньор на фирмата, обяви още г-н Лиу.

Споделете: