Новите метровлакове спестяват до 25 % електроенергия

 10 нови мотриси вече се движат  в столичното метро

Въведоха в експлоатация нови 10 метровлака в столичното метро

Днес, 3 февруари, официално бяха въведени в експлоатация нови 10 метровлака по проект „Изпълнение на дейности за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на 10 метровлака” по ОП „Околна среда”, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Новите метровлакове, които са много по-комфортни, ще допринесат за около 25% икономия на електроенергия и ще спестят 50 000 лева на месец от сметките за ток на столичното метро, каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на новите влакчета.

На церемонията присъстваха министърът на околната среда и водите Искра Михайлова и изпълнителният директор на „Метрополитен” инж. Стоян Братоев.

Новите метровлакове ни позволяват да се подготвим по-добре за 2015 г., когато ще бъдат пуснати новите линии на метрото в София – разширението на първия диаметър до летището и до бизнес парка, както и на втория лъч до улица „Сребърна”, посочи също кметът Фандъкова. Това ще помогне да се спират поетапно първите закупени метровлакове в София, които да бъдат изцяло ремонтирани в нашия завод, открит миналата година със средства по ОП „Транспорт”.

„Столична община показа още веднъж, че е наш ефективен партньор, който реализира проекти, които са от полза на българските граждани, но освен това са в синхрон с европейската политика за опазване на околната среда”, каза министър Искра Михайлова.

Новодоставените влакове са с дължина 83 м и с по 16 врати за пътници от всяка страна. Влаковете са кооперирано производство между японската фирма „Хитачи” и „Метровагонмаш”. Всеки влак е оборудван с 12 броя асинхронни тягови двигатели.

Споделете: