Отбелязват с изложба 112 години от създаването на обществен транспорт в София

Изложбата е подредена в подлеза на Софийския университет и ще продължи до края на януари

Днес,  4 януари,  кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети изложбата „Градският на 20 квадрата”, посветена на 112 години откриването на обществения транспорт в града, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В началото на 2013 г.  се навършват 112 години от потеглянето на първия трамвай по софийските улици.

На 1 януари 1901 г. е открито движението на трамваите в София с 25 мотриси и 6 трамвайни маршрута с обща дължина на линиите 23 км. Това събитие за софиянци в началото на 20 век се счита и за начало на обществения транспорт в града.

„Център за градска мобилност” ЕАД ще отбележи годишнината с изложбата „Градският на 20 квадрата”, която е подредена в Културно-информационния център на Столичната община в подлеза на Софийския университет.

Върху 20 кв. м. са представени макети на модели превозни средства, използвани в софийския транспорт. Техни автори са конструктор-любителите Дариан Георгиев и Георги Александров, които са пресъздали атмосферата на столичния транспорт до най-дребния детайл.

Изложбата ще се състои от 4 до 31 януари.

Посетителите могат да разгледат макетите на превозните средства, както и да научат нещо повече за четирите вида обществен транспорт в София.

Споделете: