Откриват официално диспечерския център на жп линията Пловдив – Свиленград

Максимална проектна скорост на влаковете по линията Пловдив-Свиленград е 160км/час
Днес, 10.07.,  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие Главния диспечерски център на жп линията Пловдив – Свиленград, съобщиха от министерството.
На събитието ще присъства и министър-председателят Бойко Борисов.
Министър Московски ще даде официалното начало на работата на диспечерския център. По време на събитието ще бъде направена демонстрация на съоръженията и системите в Центъра за безрисково и безопасно управление на движението на влаковете в този участък и минимизиране на възможностите за човешка грешка.
Дейностите са част от проекта “Електрификация и реконструкция на железопътната линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граници”.
Стойността на договорите за системата е  38 615 986. 66 Е, а финансирането е по програма ИСПА. Изпълнител на проектирането и изграждането на системите за сигнализация и комуникация на жп трасето е консорциум „Талес – Алкател-Лусент”.
В Главния диспечерски център  е изградена система и са монтирани съоръжения за централизирано управление на влаковете по изграждащата се жп линия на проекта.
Системата обхваща център за визуализация, контрол на движението и на съоръженията по осигурителна техника за цялата линия. Завършени са системите за сигнализация и телекомуникация, така че те позволяват по железния път да се движат влакове с максимална проектна скорост 160км/ч.
При проектирането и извършването на дейностите основната цел и приоритетна задача са гарантирането на възможно най-безопасното функциониране на железния път без риск за безопасността на пътниците.

Споделете: