Отпускат 42.5 млн. евро за Проект за интегриран столичен градски транспорт

София ще има нови тролейбуси и интелигентна система за управление на трафика

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че  Столичната община успешно е защитила пред Европейската комисия Проекта за интегриран столичен градски транспорт. 

Европейският комисар по въпросите на регионалната политика Йоханес Хаан одобри инвестиции в размер на 42,5 милиона евро за проекта, в който България участва със 7,5 милиона евро от допустимите разходи. 

   С цел подобряване на градския транспорт в София, Столична община съвместно с Центъра за градска мобилност разработи „Проект за интегриран столичен градски транспорт“ и кандидатства успешно за финансирането му по Оперативна програма „Регионално развитие”. Договорът за безвъзмездно финансиране на проекта за интегриран столичен градски транспорт между Столична община и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) беше подписан на 23.08.2011 г.

 Проектът е на стойност: 62 624 478 евро. От тях 50 000 000 евро са безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие”. За съфинансиране на проекта от Столична община беше отпуснат заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в размер до 6,9 млн. евро. 


Проектът включва:

– Доставка на 50 нови тролейбуса
– Реконструкция, рехабилитация и изграждане на трамвайни линии
– основна реконструкция на трамвайната линия на бул. „България-изграждане нова трамвайна линия от Семинарията до кв. „Дървеница” / „Студентски град”.
– Инсталиране на 600 електронни информационни табла с дистанционно управление, предоставящи информация на пътниците в реално време.
– Изграждане на интелигентна система за управление на трафика на 20 ключови кръстовища в София.

Споделете: