Официално стартира строителството на жп участъка Стамболийски – Пловдив

Стойността на договора за изграждането  е над 67 млн. лв. с ДДС

Стойността на договора за изграждането  е над 67 млн. лв. с ДДС

Днес, 3 февруари, официално стартира строителството на жп участъка Стамболийски – Пловдив, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

В рамките на няколко седмици започнахме модернизацията на цялата железопътна отсечка от Септември до Пловдив, заяви министър  Данаил Папазов по време на официалната церемония.

„Преди няколко месеца, тук в Пловдив, поех ангажимент да бъде изграден автомобилен подлез между улиците Модър и Царевец. Вече мога да заявя, че и това обещание ще бъде изпълнено“, каза още министър Данаил Папазов. По думите му, подлезът ще свърже Южен и Западен район на града и ще помогне за облекчаването на трафика.

Министър Данаил Папазов обяви още, че за безопасното преминаване на гражданите над железопътната линия е предвидено и изграждането на две пасарелки. Едната ще бъде временна до приключването на строителните ремонти по подходите към подлеза и реконструкцията на улиците Царевец и Модър. Другата ще бъде постоянна, за преминаване на пешеходци над железопътната линия, на улица Елин Пелин в квартал Прослав. Пасарелките ще бъдат оборудвани с асансьори и пригодени за лица с намалена подвижност. Стойността на тези обекти е 3,2 млн. лв., осигурени от бюджета на НК „Железопътна инфраструктура“.

Модернизацията на железопътната отсечка Стамболийски – Пловдив е част от проекта „Модернизация на железопътния участък Септември – Пловдив – част от Трансевропейската железопътна мрежа” и се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Стойността на договора за изграждането на жп участъка Стамболийски – Пловдив е над 67 млн. лв. с ДДС. Целият участък от Септември до Пловдив е 53 километра, като скоростта на влаковете ще бъде 160 километра в час.

При модернизирането на жп отсечката Стамболийски – Пловдив ще бъде изграден и нов пешеходен подлез на жп гара Тодор Каблешков, а подлезът на жп спирка Кадиево ще бъде модернизиран. Двата подлеза ще бъдат оборудвани с асансьори. На жп гарата и спирките в участъка ще бъдат построени нови перони и перонни покрития, както и шумозащитни огради. По железопътната отсечка ще бъде обновена цялата контактна мрежа.

На церемонията присъстваха търговското аташе на Република Австрия Михаел Ангерер, генералният директор на ДП НКЖИ Милчо Ламбрев, кметът на Пловдив Иван Тотев, областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов, депутати, представители на общинската и областната администрация и други официални гости.

Споделете: