Подписаха меморандум в областта на интелигентните транспортни системи

Обсъдена бе и кандидатурата на София за домакин на Европейски ИТС Конгрес

Меморандум за разбирателство между Българска асоциация интелигентни транспортни системи и ITS United Kingdom бе подписан под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес, 24 януари, съобщиха от пресцентъра на министерството.

ITS United Kingdom  е една от най-старите и влиятелни ИТС асоциации в Европа и света.

„Внедряването на интелигентните транспортни системи е един от приоритетите на страната ни, затова Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията подкрепя подобни инициативи”, каза министър Ивайло Московски.

По думите му интелигентните транспортни системи са залегнали приоритетно и в проектите за следващия програмен период на ОП „Транспорт”.

С парафирането на документа ще се подобри координацията и обмяната на информация между двете неправителствени организации, в които членуват представители на публичния сектор, университетските среди и бизнеса, свързан с интелигентните транспортни системи (ИТС).

Инициативата се осъществява и с подкрепата на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.

По време на срещата беше обсъдена кандидатурата на София за домакин на Европейски ИТС Конгрес през 2016 или 2017 г.

ITS United Kingdom бе една от организациите, които помогнаха и подкрепиха кандидатурата на Дъблин, Ирландия, за домакинство на Европейския ИТС конгрес през 2013 г. и със своя опит могат да бъдат много полезни за София при съревнованието с останалите градове-кандидати.

На срещата беше обсъждано и държавно–частното партньорство и ползите от него за развиване на ИТС, изграждането на политика и план за въвеждане на ИТС, както и гарантирането на един по-интелигентни и екологични транспортни услуги за гражданите на България.

Споделете: