Подписваме спогодба с Русия за комбинираните превози

Продължава усъвършенстването на  фериботната линия Варна – Порт Кавказ

По време на състоялата се на 29 януари среща в Москва между заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев и заместник-министъра на транспорта на Руската Федерация Виктор Олерски, стана ясно, че България и Русия ще подпишат спогодба в областта на комбинираните превози.

Това съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Очаква се до две седмици България да изпрати вариант на документа, който ще бъде обсъден на следващото заседание. До този момент между двете страни няма такава спогодба.

По време на срещата българската страна постави въпроса при форсмажорни обстоятелства българските авиокомпании да имат право да извършват чартърни полети между България и Русия.

Зам.-министър Кръстев предложи това да става при невъзможност от страна на руски авиопревозвач. До този момент руското законодателство не позволява руски туристи да се превозват от чужди чартърни компании.

Предложението ще бъде обсъдено на следващата среща между авиационните власти на двете страни.

Това решение ще бъде изцяло в полза на туристите, изпаднали в затруднение поради проблеми на туроператора или руския авиопревозвач, заяви зам.-министър Кръстев.

По отношение на редовните въздушни линии в най-скоро време предстои подписването на спогодба, която ще допуска повече от един превозвач по линия. По думите му това ще създаде конкурентни и гъвкави условия в интерес на пътниците.

В следствие на взетите мерки за регулиране на товарните автомобилни превози през миналата година не е имало никакви проблеми с разрешителните между двете страни за разлика от 2011 г., посочи зам.-министър Кръстев. Според него и през тази година не се очакват затруднения, но при необходимост от българска страна могат да бъдат поискани допълнителни бройки.

В областта на морския транспорт ще продължи да се усъвършенства фериботната линия Варна – Порт Кавказ.

По отношение на железопътния транспорт бяха обсъдени вариантите за намаляване до минимум забавянията при международните пътнически влакове.

Споделете: